Komisař Rehn: Dohoda o výměně řeckého dluhu je téměř hotova

10.01.2012
čtk

Jednání se soukromými věřiteli o restrukturalizaci řeckého dluhu jsou v závěrečné fázi a mohla by být brzy dokončena. Včera to řekl agentuře Reuters evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Odpis by měl činit 50 %, jak bylo dohodnuto v říjnu.

Není stanoveno přesné datum, ve kterém by jednání měla být dokončena, ale samozřejmě čím dříve, tím lépe. Podle mého názoru jsme dosáhli závěrečné fáze, a vyjednávání o zapojení soukromého sektoru by tak měla být brzy uzavřeno, řekl Rehn.

Soukromí investoři v říjnu souhlasili, že dobrovolně odepíší 50 % současného státního dluhu Řecka, který mají v držení, a výměnou za to získají hotovost a nové obligace. Poradce německého ministra financí však o víkendu uvedl, že dle jeho názoru nebude odpis 50 % stačit a měl by být navýšen.

Účast soukromého sektoru je důležitou součástí druhého balíku pomoci pro Řecko v celkovém objemu 130 miliard eur, na kterém se představitelé eurozóny dohodli v říjnu. Celkové závazky Atén nyní činí více než 350 miliard eur. Řecko má 20. března splatit tříleté obligace za 14,5 miliardy eur a na splátku dluhu potřebuje získat peníze z balíku pomoci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek