Merkelová: Pakt rozpočtové disciplíny by mohl být už v lednu

10.01.2012
čtk

Jednání o paktu rozpočtové disciplíny, na kterém se na prosincovém summitu dohodli lídři EU a eurozóny, postupují dobře. K podpisu dohody by mohlo dojít ještě tento měsíc. Po včerejším setkání s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym to prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová.

Je velká šance, že dluhovou brzdu bychom mohli podepsat už v lednu, nejpozději v březnu, uvedla kancléřka. Na vzniku paktu se evropští představitelé dohodli na posledním prosincovém summitu v Bruselu.

Vznikající mezivládní dohoda zemí eurozóny, ke které by se mohly přidat i další státy s výjimkou Británie, má posílit rozpočtový dohled, zavést automatické sankce za porušování fiskálních limitů a zakotvit v právních řádech jednotlivých států pravidlo vyrovnaných strukturálních rozpočtů.

Merkelová a Sarkozy se včera sešli v Berlíně, aby konzultovali přípravy na mimořádný summit EU 30. ledna. Ačkoli oficiálně se má summit věnovat problematice zaměstnanosti, očekává se, že zde zazní i téma dluhové krize. Kancléřka oznámila, že spolu s francouzským prezidentem předloží Evropské komisi návrhy ke zvýšení ekonomického růstu, zaměstnanosti a konkurenceschopnosti EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek