Padající euro pomáhá průmyslu, hlavně německému

11.01.2012
Euroskop

Slabé euro významně pomáhá firmám v eurozóně. Nejvíce výhod z něj však těží Německo, zatímco nekonkurenceschopné Řecko jen stěží dokáže z výhodného kurzu profitovat.

Měnový kurz je výrazným indikátorem, zda trhy důvěřují hospodářství a schopnosti politiků vést jej správným směrem. Vytrvalý pád kurzu eura proto značí, že finanční trhy ztrácí trpělivost s evropskou neschopností nalézt řešení dluhové krize. Přesto může slábnoucí kurz evropské měny pomoci skomírajícímu hospodářství zemí eurozóny, píše Financial Times.

Z historického hlediska je současný pokles eura pouze mírný. Dokonce i po pokračujícím propadu kurzu na začátku nového roku, kdy kurz eura dosáhl 16měsíčního dna vůči dolaru, zůstává kurz eura vůči americké měně výrazně silnější než v začátcích měnového projektu. Po zavedení evropské společné měny v roce 1999 její kurz rychle klesl až pod úroveň parity s dolarem.

Od května, kdy dosáhl vrcholu, klesl do současnosti kurz eura o 14 procent. Přitom platí, že 10procentní pokles kurzu eura se projeví přibližně 1procentním růstem hospodářského produktu v eurozóně. Efekt by se měl projevit za asi 6 měsíců, píše Financial Times.

Taková hospodářská „pobídka by mohla pomoci ekonomikám států, které jsou silně zatížené vynucenými rozpočtovými úsporami a růstem daní. Nemusí se však projevit v zemích, kde je nejvíce zapotřebí, jako například v Řecku. Jihoevropské země totiž zápasí se slabou konkurenceschopností svého zboží, kterému nepomůže ani oslabení eura. Slabé euro přinese největší prospěch podle Finacial Times Německu, exportnímu lídru Evropy. Vývoz představuje 50 procent jeho hospodářství.

Ze slabého eura může profitovat i Itálie. Ačkoliv vývozy tvoří jen 30 procent jejího HDP, vzhledem ke struktuře italské produkce je její export mnohem citlivější na kurz eura. Vývoj italské ekonomiky je přitom zásadní pro budoucnost celé eurozóny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek