ECB ponechala základní úrok na jednom procentu

13.01.2012
čtk

Evropská centrální banka (ECB) včera podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na jednom procentu, tedy na rekordním minimu. Šéf ECB Mario Draghi upozornil na známky stabilizace ekonomické aktivity v eurozóně. Vyhlídky však podle něj zůstávají nejisté a rizika přetrvávají.

ECB snížila základní úrokovou sazbu v listopadu i prosinci, a to vždy o čtvrt procentního bodu. Většina analytiků podle agentury Reuters očekává další pokles úroků v únoru či březnu. Banka se nižšími úroky snaží podpořit ekonomiku eurozóny, která se potýká s negativními důsledky dluhové krize. Čtvrteční rozhodnutí o úrokových sazbách bylo podle Draghiho jednomyslné.

Nadále předpokládáme, že ekonomická aktivita v eurozóně během roku 2012 oživí, i když velmi zvolna, uvedl Draghi. Pokračující napětí na finančním trhu ekonomickou aktivitu v eurozóně tlumí, ale podle některých průzkumů jsou tu předběžné známky stabilizace aktivity na nízkých úrovních, dodal.

ECB nyní podle analytiků čeká, jak se projeví dosavadní snižování sazeb a další opatření na podporu ekonomiky. Potvrzuje to naše očekávání, že ECB chce nyní zaujmout vyčkávací postoj a posoudit, co nejnovější údaje vypoví o rozsahu a hloubce recese v eurozóně, řekl k rozhodnutí o úrokových sazbách analytik Jens Sondergaard ze společnosti Nomura.

ECB minulý měsíc podpořila likviditu evropských bank prvním tendrem tříletých úvěrů, v němž si banky mohly levně půjčit neomezené množství peněz. Celkem 523 bank si půjčilo asi 490 miliard eur, což byla největší úvěrová operace ECB ve 13leté historii eurozóny. Draghi ve čtvrtek uvedl, že tyto úvěry výrazně pomáhají bankovnímu systému eurozóny a podporují důvěru v její ekonomiku.

Beze změny dnes podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu také britská centrální banka, a to na historickém minimu 0,5 procenta. V České republice je základní sazba od počátku května 2010 na historickém minimu 0,75 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek