Finanční daň: 72 % z kapes londýnské City


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 13.1. 2012

Francouzský prezident Sarkozy a německá kancléřka Merkelová se rozhodli prosadit daň z finančních transakcí i přes odpor některých členů EU, především Velké Británie. Pokud se nepřidá celá sedmadvacítka, chtějí zavést daň alespoň pro státy eurozóny. Francouzský prezident jde ještě dál a prohlašuje, že zavede daň z finančních transakcí, i pokud by měla platit pouze pro Francii.

Prezident Sarkozy využil téma daně z finančních transakcí v předvolebním boji. Zpoždění v zavádění daně z finančních transakcí je podle Sarkozyho, který v průzkumech veřejného mínění výrazně ztrácí popularitu, „neakceptovatelné.

Sarkozyho předvolební téma

Minulý pátek Sarkozy potvrdil, že jeho vláda usiluje o zavedení této daně ještě před dubnovými prezidentskými volbami. Pokud to bude nutné, udělá tento krok i osamocena. Ještě předtím, v novoročním projevu, jí označil za jednu ze svých tří priorit vedle snížení nákladů na zaměstnávání a školení pro nezaměstnané.

Daň má dva hlavní cíle. Jednak by měla zpomalit finanční trhy, které se podle mnohých „utrhly ze řetězu a navíc má zapojit finanční sektor do nesení nákladů na řešení krize. Tyto dva cíle však mohou jít proti sobě. Podobně jako v případě zvýšení spotřební daně z pohonných hmot může nastat situace, že zavedení daně omezí finanční transakce a výběr daně bude výrazně nižší, než úřady očekávají.

Komise počítá s výnosem 57 miliard eur

Na podzim Evropská komise navrhla, že finanční transakce zahrnující derivátové produkty budou zdaněny ve výši 0,01 % a ostatní finanční transakce ve výši 0,1 %. Výtěžek z těchto daní by se stal příjmem evropského rozpočtu. Komise odhaduje, že celkové příjmy by vynesly 57 miliard eur ročně.

Zásadně se proti zavedení daně z finančních transakcí staví Londýn, sídlo největšího evropského finančního centra s názvem City. Není divu, jelikož i podle výpočtů Komise by většina z 57 miliard získaných z nové daně pocházela z Británie – mezi 62 až 72 procenty. V oblasti daňové politiky musí Evropská unie rozhodovat jednomyslně, a proto je mnohem pravděpodobnější, že finanční daň bude zavedena pouze ve státech eurozóny.

Paradoxně s návrhem zavést daň z finančních transakcí přišel poprvé Brit John Maynard Keynes. V roce 1936 tímto způsoben chtěl omezit finanční spekulace. V roce 1972 na něj navázal Američan James Tobin, který zavedením 1procentní daně na finanční transakce zamýšlel snížit kolísání měnových kurzů. Později se tzv. Tobinova daň stala jedním z hlavních požadavků levicových ekonomů.

Známým zastáncem této daně je nositel Nobelovy ceny za ekonomii Josef Stiglitz. Pro německý deník Frankfurter Allgemeine se vyjádřil, že „pokud Německo, Francie, Španělsko a Itálie zavedou společně daň na finanční spekulace, bude fungovat.

Hrozí úprk finančníků z Evropy

Tobinova daň má ale i mnoho odpůrců. Především v případě, že by byla zavedena pouze v EU, či dokonce jen v eurozóně. Zásadní námitkou proti jejímu zavedení je snížení konkurenceschopnosti evropských investorů a hrozící odchod finančníků z Evropy do jiných finančních center. Částečně chce takovému vývoji Evropská komise zabránit tím, že navrhla, aby byly transakce zdaněny na základě sídla účastníků transakce a ne místa, kde byla transakce provedena.

Nebezpečí odlivu investorů do zahraničních destinací se potvrdilo při zkušenosti Švédska, které zavedlo daň z finančních transakcí v roce 1984. Výnosy z daně byly pouze minimální, protože finančníci přesídlili ze stockholmské burzy do zahraničí. Vrátili se až, když v roce 1991 vláda daň zrušila.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality