Britská Labour Party: Když Miliband vítězí nad Milibandem

17.01.2012
Euroskop

Britští labourističní bratři Ed a David Milibandové nikdy netáhli za stejný politický provaz. The Spectator se zamýšlí, zda pokles preferencí „brownovce“ Eda Milibanda souvisí s růstem popularity jeho mladšího bratra „blairisty“ Davida a zkoumá, zda by ho na postu předsedy strany mohl vystřídat.

Podle serveru YouGov preference Eda Milibanda tuto neděli klesly na rekordní minimum, když jen 20 procent všech respondentů uvedlo, že si jako předseda vede dobře, zatímco 69 procent si myslí pravý opak.

The Spectator připomíná, že Milibandovo špatné vysvědčení od veřejnosti je na pozici šéfa strany výjimkou; v porovnání s ním schvaluje premiérské působení Davida Camerona 95 procent konzervativních voličů podobně, jako se 72 procent liberálů staví za svého předsedu Nicka Clegga.

Osoba předsedy Labour vadí více, než jeho politika

YouGov ve svém průzkumu zjistil, že voliče od vůdce labouristů odrazuje především jeho osobnost a až pak politika. 70 procent všech respondentů si myslí, že Ed Miliband rozhodně nepůsobí jak čekatel na premiérský post, zatímco opačný názor zastává pouze 11 procent z nich.

Názory veřejnosti se však více různí pokud jde o politiku lídra opozice, kterou schvaluje 34 procent dotázaných v poměru ku 47 procentům. U voličů své strany našel Miliband přirozeně větší zastání, ale ačkoli jeho politiku schvaluje 75 procent labouristů, i tak ho 70 procent z nich nevnímá jako budoucího premiéra.

Dočká se David Miliband předsednictví

Jak píše The Spectator, ke smůle Eda Milibanda vede u voličů jeho bratr, někdejší šéf britské diplomacie a blairista David Miliband. Právě on by byl podle většiny (21 procent všech respondentů a 34 procent labouristických voličů) nejlepším předsedou strany.

Za Davidem Milibandem skončili bývalý ministr financí Alastair Darling (9 procent), nynější předseda strany Ed Miliband (7 procent) a Ed Balls (6 procent). Ačkoli tak David Miliband před rokem a půl boj předsednický post prohrál, dnes by nad svým bratrem zvítězil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek