Schulz zvolen předsedou EP, Vlasák je místopředseda

18.01.2012
čtk

Novým předsedou Evropského parlamentu se na včerejším zasedání Evropského parlamentu stal německý sociální demokrat Martin Schulz. Zvítězil s přehledem již v prvním kole hlasování díky dohodě dvou nejsilnějších parlamentních uskupení. Ve funkci po dvou a půl letech vystřídá polského lidovce Jerzyho Buzka, který byl prvním předsedou EP z nových členských zemí.

Pro šestapadesátiletého Schulze se vyslovilo 387 ze 699 hlasujících europoslanců. Dvojice dalších kandidátů v tajném hlasování, na jehož průběh jako jeden ze sčitatelů dohlížel i český sociální demokrat Pavel Poc, skončila daleko za ním. Britský konzervativec Nirj Deva získal 142 hlasů, britská liberálka Diana Wallisová pak 141.

Zvolení Schulze, který je europoslancem od roku 1994 a od poloviny roku 2004 i předsedou frakce socialistů, se očekávalo. Podle dohody o rozdělení moci mezi dvěma nejsilnějšími frakcemi – lidovci a socialisty – se totiž předseda sboru v polovině pětiletého funkčního období EP pravidelně mění.

Vlasák chce omezit stěhování

Jedním ze 14 místopředsedů EP byl dnes zvolen Oldřich Vlasák (ODS). V Evropském parlamentu zastupuje frakci Evropských konzervativců a reformistů. Dosud byl místopředsedou sociálně demokratický europoslanec Libor Rouček.

Své zvolení beru jako jisté ocenění mé dlouholeté práce na úrovni výborů nebo pracovní skupiny pro rozvoj měst, řekl Vlasák, který by se v předsednictvu rád věnoval zejména euroatlantickým vazbám, otázce rozšíření sedmadvacítky nebo zefektivnění práce Evropského parlamentu. V tomto ohledu chce především vyvíjet tlak na omezení stěhování mezi Bruselem a Štrasburkem.

Ve dvou úterních kolech hlasování nezískal nikdo z kandidátů nadpoloviční většinu odevzdaných platných hlasů, a žádný ze 14 místopředsednických postů tak nebyl obsazen. Dnes ve volbě spolu s Vlasákem, pro něhož hlasovalo 223 europoslanců, uspělo i všech 13 dalších uchazečů o funkci ve vedení EP.

Rouček, který byl místopředsedou v předchozím volebním období, znovu nekandidoval v souladu s dohodou, podle níž socialisté v Evropském parlamentu přišli o dva z dosavadních čtyř místopředsednických postů výměnou za to, že se jejich zástupce – Němec Martin Schulz – stal předsedou zákonodárného sboru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek