Šéf EP Schulz chce spolurozhodovat s Merkelovou


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 18.1. 2012

Evropský parlament zvolil za svého nového předsedu dosavadního šéfa sociálnědemokratické frakce Martina Schulze. Volba německého europoslance nebyla překvapením, jelikož byla předjednána mezi dvěma nejsilnějšími frakcemi – sociálnědemokratickou a lidoveckou. Schulz ve funkci po dvou a půl letech vystřídá polského lidovce Jerzyho Buzka. V čele zákonodárného sboru bude do příštích evropských voleb v roce 2014.

Pro šestapadesátiletého Schulze se vyslovilo 387 z 699 hlasujících europoslanců. Zajímavé je, že ne všichni europoslanci hlasovali na základě dohody svých frakcí. Socialisté a lidovci drží ze 754 europoslanců v Evropském parlamentu celých 461. Zjevně tak 70 europoslanců v tajné volbě nehlasovalo podle dohody lidovecké a socialistické skupiny.

Martin Schulz je dlouholetý člen sociálnědemokratické strany (SPD), do které vstoupil již v 19 letech. Pochází ze Severního Porýní-Vestfálska, z oblasti hraničící s Nizozemím a Belgií. Podle německého deníku Bild původně usiloval o kariéru profesionálního fotbalisty, ale po úrazu kolene ve 20 letech se rozhodl věnovat profesní dráze knihkupce. Dvanáct let vedl vlastní knihkupectví a v pouhých 31 letech se stal starostou města Würselen. O osm let později byl zvolen do Evropského parlamentu, v kterém působí nepřetržitě již 17 let. V roce 2004 byl zvolen předsedou sociálnědemokratické frakce. Od roku 2009 byl také expertem německé SPD v evropských záležitostech a jeho názory hluboce ovlivnily proevropskou politiku jeho strany. Jeho politickými vzory jsou Nelson Mandela a Willy Brandt.

„Proslavil jej Berlusconi

Možná i proto, že Martin Schulz je velmi kontroverzním politikem. Vyučený knihkupec je známý svými často velmi razantními výstupy na parlamentní půdě. V listopadu 2010 se dostal do potyčky s britským euroskeptickým poslancem Godfreyem Bloomem. Schulz v projevu vyčítal Británii opozici vůči návrhu zapojit soukromé investory do nákladů na záchranu předlužených zemí eurozóny. „Rozhoduje Velká Británie o všem, co se děje v EU, navezl se do ostrovní země Schulz. Bloom na jeho vyjádření reagoval tím, že jej označil za „nedemokratického fašistu.

Podobným incidentem se dostal do středu pozornosti evropské veřejnosti. „Pane Schulzi, znám v Itálii jednoho filmového producenta, který točí film o nacistických koncentračních táborech. „Navrhnu Vás na roli kápa, dobíral si ho italský premiér Silvio Berlusconi v červenci 2003 na plenární schůzi Evropského parlamentu. Politik, kterého do té doby znali spíše jen jeho spolustraníci či další europoslanci, se rázem stal známým napříč Evropou.

Schulz pravděpodobně nebude nenápadným a konsenzuálním politikem ani ve své nové funkci. „Zasadím se o to, aby Parlament získal silný hlas, řekl německý politik v proslovu po svém zvolení. Při něm se jasně vyjádřil i vůči evropským vládám: „Kdo si myslí, že může zajistit více Evropy a přitom méně parlamentarismu, tomu nyní vyhlašuji boj.


Boj o vliv europarlamentu při řešení krize

Evropský parlament nefunguje stejným způsobem jako národní zákonodárné sbory. V Evropské unii neexistuje žádná evropská vláda, a proto ani v europarlamentu není jasné, kdo tvoří opozici. V mnoha případech se spíše parlament považuje za vyvažující sílu vůči Radě ministrů, v které jsou reprezentovány členské státy. To se odrazilo i v projevu nového předsedy. „Musíme dát našim slovům větší váhu. Záleží zvláště na tom, abychom jednali s Radou jako rovný s rovným, řekl.

Jednou z oblastí, kde „boj vyhlašovaný Schulzem propukne téměř jistě, bude otázka řešení dluhové krize. Během téměř dvou let od jejího propuknutí se stále jasněji ukazuje, že nejsilnější hlas v rozhodování o budoucím vývoji EU má duo německé kancléřky a francouzského prezidenta, které proto dokonce získalo posměšnou přezdívku „Merkozy.

Rozhodování summitů, které jednají za zavřenými dveřmi, označil Schulz za „krok zpět do časů, o nichž jsme si mysleli, že už jsou dávno za námi. Připomínají podle něj „politiku v době Vídeňského kongresu v 19. století, kdy „platila zásada bezohledně a bez demokratické kontroly prosazovat národní zájmy. Podle deníku Financial Times Deutschland chce Schulz být „bojovným předsedou, který bude spolurozhodovat s kancléřkou Merkelovou a prezidentem Sarkozym.

První zkouškou síly europarlamentu má být podle Schulze dohoda o fiskálním kompaktu, o jejíž podobě by mělo být rozhodnuto do březnového summitu. Evropský parlament si prosadil účast na jednání, na kterém se podílí 26 členských zemí EU a Velká Británie jako pozorovatel. Tři zástupci Evropského parlamentu jsou přítomni na poradních schůzích, nemají nicméně pravomoc hlasovat o finální podobě smlouvy.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality