Chorvatská ministryně: Bez vstupu do unie nebude na penze

19.01.2012
čtk

Chorvatští voliči budou v neděli hlasovat o vstupu země do Evropské unie, a vládní představitelé proto stupňují kampaň k referendu. Jak informuje server jutarnji.hr, například ministryně zahraničí a evropských věcí Vesna Pusičová dnes v rozhlasovém rozhovoru upozornila, že když země do unie nevstoupí, nebude mít státní rozpočet na výplatu penzí.

„Nechci být krutá, ale když do unie nevstoupíme, nedostanete důchody… Jde nám o život! Hlasujte pro budoucnost naší země,“ zvolala nezvykle emotivně ministryně v živém vysílání záhřebského rádia Antena. „Když budeme hlasovat proti vstupu, v ten moment se nám zhorší rating, což znamená, že nebudeme moci splatit naše dluhy. A důchody jsou závislé na stavu ekonomiky,“ vysvětlovala posluchačům ministryně.

Jak ale vyplývá z dalších slov Pusičové, o výsledek referenda se není třeba příliš obávat. Ve skutečnosti se v Chorvatsku nyní hraje o hlasy už jen deseti procent nerozhodnutých voličů. Pro vstup do Evropské unie je podle průzkumů rozhodnuto hlasovat 60 procent lidí a proti jen necelá třetina obyvatel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek