Orbán: Maďarsko upraví své zákony, problém lze rychle vyřešit

19.01.2012
čtk

Části maďarské ústavy, které kritizuje Evropská komise, je podle maďarského premiéra Viktora Orbána možné „velmi jednoduše, rychle a efektivně“ upravit. Orbán to ve středu řekl v projevu k poslancům Evropského parlamentu. Dodal, že dopis v tomto smyslu zaslal v úterý šéfovi Evropské komise Josému Manuelu Barrosovi. Právě EK zahájila proti Maďarsku kvůli ústavním změnám právní kroky.

Orbán včerejším vystoupením reagoval na znepokojení, které v evropských institucích vyvolala změna ústavy. Předseda maďarské vlády zdůraznil, že veškeré realizované reformy jsou v souladu s evropskými hodnotami a principy. Kritika Evropské komise se podle něj netýká samotné ústavy, ale dvou dočasných ustanovení. Z právního hlediska prý nikdo nezpochybnil ústavu jako takovou.

Maďarský premiér také obhajoval dosavadní činnost svého kabinetu, který podle něj převzal zemi ve velmi složité situaci a musel provést řadu reforem, včetně těch v oblastech vlády, justice, školství nebo zdravotnictví a důchodového systému. Úprava ústavy byla podle Orbána nutná, protože Maďarsko bylo poslední východoevropskou zemí, která ještě svůj základní zákon od dob komunismu nezměnila.

Šéf Evropské komise Barroso, který k poslancům promluvil před maďarským premiérem, oznámil, že Orbánův dopis obsahuje ujištění, že maďarská vláda hodlá kritizované zákony upravit. Potvrdil také, že výhrady evropských orgánů se týkají i maďarské mediální politiky. Evropská komise podle něj poslala dopis do Maďarska se žádostí o vysvětlení těchto otázek. Orbána vyzval, aby se s nynějšími problémy jasně a rezolutně vypořádal.

Orbán: Spory jsou technického rázu

Ve většině otázek, o nichž se nyní v souvislosti s maďarskou ústavou jedná, jde o spory technického rázu, řekl Orbán na večerní tiskové konferenci. U důchodového věku soudců, který EK mimo jiné kritizovala, prý žádný spor není.

Také zákony týkající se centrální banky jsou prý až na jednu výjimku přijatelné. Ta se týká požadavku, aby členové centrální banky skládali přísahu, že budou sloužit maďarskému lidu. I o ústupku v této otázce se ale dá diskutovat, uvedl Orbán, podle něhož bankéři přísahu skládali celých posledních 20 let a nikdo s tím neměl problém.

Maďarský premiér, který část kritiky považuje za politický útok proti své zemi, také upřesnil, proč chce Budapešť jednat o finanční pomoci od Mezinárodního měnového fondu (MMF). Nejde jí prý o peníze jako takové, ale spíše chce bezpečnostní síť pro případ, že by na jaře nešly dobře na odbyt maďarské dluhopisy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek