FT: MMF by se měl držet mimo krizi eurozóny

23.01.2012
Euroskop

Mezinárodní měnový fond (MMF) rezervoval 91 procent svých prostředků na programy v Evropě. V současnosti se zabývá návrhem, podle kterého by jeho zapojení v Evropě mělo ještě narůst. Podle komentátora Financial Times (FT) Wolfganga Münchau to nejenže není oprávněné, ale je to dokonce škodlivé.

Dluhová krize v eurozóně ohrožuje celosvětovou ekonomiku. Přesto zapojení MMF do řešení není vhodné. Eurozóna má dostatečné prostředky, aby si mohla pomoci sama, tvrdí Münchau. Státy měnové unie dohromady dosahují mírného přebytku běžného účtu platební bilance vůči zbylému světu. Eurozóna proto není závislá na vnějším financování.

Evropská měnová unie si však stanovila pravidla, která řešení dluhové krize blokují. Ty ale nejsou nezrušitelná. Dříve než začne prosit o pomoc v zahraničí, měl by se evropský měnový klub zamyslet nad změnou vlastních pravidel, navrhuje Münchau. Mezi zásady, které by měla eurozóna přehodnotit, navrhuje doložku zákazu vzájemné pomoci, tzv. no bail-out clause, nebo zákaz financování národních vlád Evropskou centrální bankou (ECB).

Členské státy měnové unie ale považují za politicky těžko schůdné zvětšovat záchranné balíky pro problematické země, a proto raději směřují záchranné prostředky přes Mezinárodní měnový fond, čímž obchází národní parlamenty, domnívá se Münchau.

Zásahy MMF podporují špatnou politiku

Jenomže zásahy MMF v Evropě jsou nejenom morálně sporné, ale dokonce zvyšují pravděpodobnost katastrofického scénáře. Podle komentátora FT totiž podporuje dosavadní špatné politického rozhodování.

Rozjíždějící se recese je totiž podle něj do značné míry výsledkem předčasného zvýšení úrokových sazeb ECB, váhavé politické reakce na krizi, neschopnosti rekapitalizovat banky po krizi v letech 2008/2009 a politiky úspor, které prohlubují cyklický pokles. Tyto chyby mohou společně dovést eurozónu z problémů s nedostatkem likvidity do pasti nesolventnosti, píše komentátor FT.

Proti zapojení MMF do záchrany eurozóny mluví i specifický status jeho úvěrů. Mezinárodní měnový fond je považován za tzv. seniorního věřitele. Jeho úvěry budou splaceny přednostně a pravděpodobnost, že ostatní věřitelé o své peníze přijdou, tím narůstá. Pokud by nastala natolik závažná situace, že by MMF o svou senioritu přišel, ztratil by tím zase možnost poskytovat levné úvěry. Měnový fond proto podle Münchaua udělá nejlépe, pokud nebude rozšiřovat svou působnost v Evropě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek