Monti proti proudu. Souhlasí s ratingovými agenturami


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 23.1. 2012

Italský předseda úřednické přechodné vlády dal v rozhovoru pro Financial Times (FT) za pravdu ratingové agentuře Standards & Poor’s (S&P), která snížila hodnocení devíti zemím eurozóny včetně Itálie.

„Co se týče politických rizik, cituje agentura pouze jeden rizikový faktor – evropské politické rozhodování a politické instituce, s kterými je Itálie úzce integrována, upozorňuje Monti pro Financial Times. Nicméně i přes tento riskantní bod agentura nezměnila politickou rizikovost Itálie, protože oslabené politické prostředí na evropské úrovni je do značné míry vyváženo silnou domácí italskou kapacitou, dodává premiér Monti.

Šedesát dní úřednické vlády přesvědčilo ratingové analytiky, že Montiho vláda nastoupila správný reformní kurs. Nicméně evropské neřešení dluhové krize podle nich stahuje ke dnu problémové členské státy, a to včetně Itálie, kterou tíží závratný dluh ve výši 1,9 miliard eur.

Montiho souhlas s hodnocením ratingových agentur je v příkrém rozporu se zbytkem evropských politických špiček. Evropský komisař pro měnové otázky Olli Rehn označil ratingová hodnocení za „nekonzistentní. Podle německého ministra financí Wolfganga Schäubleho zase agentura nepochopila pokrok, který státy udělaly.

Monti a Merkelová: Nelehké partnerství

Ačkoliv premiér Monti se v rozhovoru vyhnul kritice svých politických partnerů, negativně se vyjádřil ke způsobu řešení dluhové krize na evropské úrovni. „Ne úspory, ale růst by měl být v centru pozornosti evropských politiků, řekl Monti. Více úsilí by podle něj měla Evropa věnovat snížení nákladů na splácení dluhů pro periferní země eurozóny. Německo se tomu podle Financial Times vyhýbá, jelikož by se tím snížil tlak na reformní úsilí v Řecku a dalších jihoevropských zemích.

Vztah mezi Mariem Montim a Angelou Merkelovou bude v následující fázi dluhové krize podle Financial Times zásadní. A to i proto, že Nicolas Sarkozy bude v příštích měsících nejvíce zaměstnán volební kampaní před prezidentskými volbami konanými v dubnu a v květnu.

Německá kancléřka nešetří chválou za to, jak se novému italskému premiérovi daří prosazovat úsporné kroky a strukturální reformy. Monti však chce po Německu, aby na oplátku za snahu Itálie podnikat úsporná opatření a snížit tak hrozbu eskalace dluhové krize pomohlo ulehčit italskému rozpočtu, který potřebuje snížit náklady splácení dluhů. Mělo by tak učinit buď podporou zavedení společných evropských dluhopisů nebo navýšením kapacity záchranného fondu EFSF. Oběma opatření se však Berlín brání.

„Jsem přesvědčený stejně jako Mezinárodní měnový fond, že čím více závazků (záchrannému fondu EFSF) bude učiněno, tím menší bude pravděpodobnost, že bude třeba využít dodatečnou finanční hotovost, vyjádřil se Monti pro FT.

Úřednický premiér je stále na vrcholu popularity

I přes schválení úsporného balíčku ve výši 20 miliard eur se nepodařilo přechodné vládě získat zpět důvěru trhů. Výnosy z italských dlouhodobých dluhopisů se stále drží vysoko nad těmi německými. Za desetileté bondy musí Italové platit úroky ve výši 7 procent, což je dlouhodobě těžko udržitelné.

Další kroky v rámci strukturálních reforem v Itálii mají vést k otevření konkurence v sektorech jako farmacie, taxi služby, mezi poskytovateli energií či v lékařských, právnických a notářských profesích.

Ačkoliv úřednická vláda musí přijímat nepopulární opatření, popularita Maria Montiho se stále drží vysoko. Podle průzkumu agentury Ipsos za ním stojí 61 procent Italů. To je více než dvojnásobná podpora, než jaké dosáhl jeho předchůdce Silvio Berlusconi a výrazně větší než dosahuje Pierluigi Bersani, jehož středo-levá koalice by pravděpodobně zvítězila v předčasných volbách.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality