Schulz požaduje zapojení europarlamentu do jednání o euru

30.01.2012
Euroskop (Brusel)

Nově zvolený šéf Evropského parlamentu Martin Schulz kritizoval na tiskové konferenci v bruselské budově Rady dosavadní jednání o fiskální úmluvě. Lídři EU podle něj dostatečně nezohledňují stanovisko europarlamentu a dávají přílišný důraz na rozpočtové úspory.

Předseda Evropského parlamentu kritizoval přílišný důraz na rozpočtovou disciplínu a nedostatečné investice do hospodářského růstu a požadoval zohlednění návrhů europoslanců při přípravě paktu.

Evropský parlament se od začátku jednání o vzniku tzv. fiskálního kompaktu vymezoval vůči němu spíše negativně. Zásadní námitkou europarlamentu bylo, že by nová smlouva neměla obcházet evropské právo a evropské instituce. „530 europoslanců (z celkového počtu 754) hlasovalo pro zapojení Evropského parlamentu do jednání ve stejné míře jako ostatních institucí, prohlásil Schulz.

Podle Schulze by předseda europarlamentu měl mít možnost aktivněji se účastnit summitů eurozóny. Podle současného návrhu fiskální smlouvy se může na setkání dostavit pouze jako pozorovatel.

Europoslanci podporují eurobondy

Evropští zákonodárci preferují silnější hospodářskou koordinaci. „Evropa se musí transformovat v opravdovou ekonomickou unii, vyjádřil se Schulz. Argumentoval při tom příkladem Spojených států amerických, které mají vyšší zadlužení i inflaci než EU a přitom se nepotýkají s tak závažnou krizí jako eurozóna.

Europoslanci požadují, aby nová mezinárodní smlouva obsahovala závazek pokračovat v užší ekonomické integraci vedoucí ke vzniku společných evropských dluhopisů a ministerstva financí. Dále se většina europoslanců podle Schulze staví i za zavedení daně z finančních transakcí a za vznik evropské ratingové agentury.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop (z Bruselu)

Sdílet tento příspěvek