Bernanke: Fed bude chránit ekonomiku USA před evropskou krizí

03.02.2012
čtk

Americká centrální banka (Fed) bude chránit domácí ekonomiku před dopady evropské dluhové krize, třebaže nejistoty z této strany se začaly do určité míry snižovat. Řekl to dnes šéf Fedu Ben Bernanke při vystoupení v rozpočtovém výboru Sněmovny reprezentantů USA.

Bernanke konstatoval, že napětí v evropském bankovním sektoru se zmírňuje, je ale ještě příliš brzy na závěr, že americkou ekonomiku už evropské problémy ohrozit nemohou. Přetrvávají rizika, že vývoj v Evropě nebo jinde může nabrat nepříznivý směr, a mohly by u nás vést ke zhoršení ekonomických vyhlídek, řekl Bernanke podle agentury Reuters.

Jsme s evropskými činiteli v častém kontaktu a budeme tamní situaci pozorně sledovat. Podnikneme každý dostupný krok k ochraně amerického finančního systému a ekonomiky, dodal šéf Fedu.

Bernanke ve svém vystoupení zachoval vůči vyhlídkám ekonomiky opatrný tón, podobný tomu, který převládal po zasedání měnového výboru Fedu minulý týden. Bernanke tehdy dal najevo, že banka zvažuje možnost dalšího zmírnění měnové politiky na podporu ekonomického růstu a zaměstnanosti. Dnes žádné plány v tomto směru nenaznačil.

Fed od konce roku 2008 udržuje krátkodobé úrokové sazby téměř na nule a minulý týden uvedl, že je na této úrovni ponechá zřejmě až do konce roku 2014. Extrémně uvolněnou měnovou politiku ještě centrální banka v letech po finanční krizi a velké recesi zdůraznila dvěma koly kvantitativního uvolňování, kdy nakoupila dluhopisy za celkem 2,3 bilionu dolarů (zhruba 44 bilionů Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek