Čína má podle prezidenta zájem pomoci zemím eurozóny

06.02.2012
čtk

Čína má zájem pomoci zemím eurozóny překonat dluhovou krizi. Uvedl to v projevu zveřejněném tiskovou agenturou Nová Čína prezident Wen Ťia-pao. Upozornil, že Evropa je pro Čínu důležitým vývozním trhem a zdroje technologií.

Prezident tento týden při návštěvě německé premiérky Angely Merkelové v Číně uvedl, že Peking zvažuje vyšší účast v záchranných fondech eurozóny, aby tak pomohl regionu v boji s dluhovou krizí. Tentokrát se Wen obrátil na skeptické Číňany, aby jim vysvětlil, že podpora Evropy je v jejich zájmu. Komentář však opět nezahrnuje jakýkoliv přesnější závazek pomoci pro evropské ekonomiky.

Nyní Evropa čelí dluhové krizi a musíme posílit vztahy s Evropou strategicky, abychom ochránili naše národní zájmy, citovala agentura projev Wena při návštěvě jižní provincie Kuang-tung, která je závislá na vývozu. Upozornil, že Evropa je největším vývozním trhem Číny a největším dovozcem technologií. Z tohoto pohledu účastí na stabilizaci evropských trhů ve skutečnosti pomáháme sami sobě.

Čína má devizové rezervy 3,2 bilionu USD (60,7 bilionu Kč). Často je tak zmiňována jako možný zdroj financí potřebných pro záchranu některých evropských zemí, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek