Hampl: Problémem eurozóny jsou černí pasažéři

07.02.2012
Euroskop

Zásadním problémem eurozóny je institucionalizované černé pasažerství, řekl viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl na konferenci vysoké školy CEVRO Institut s názvem „Platit, či neplatit Eurem? Analýza vývoje zemí uvnitř a vně Eurozóny“.

Německo vznikem eurozóny podle Hampla udělalo ze své kredibilní marky „veřejný statek, který mohly využívat všechny státy měnové unie. Jenomže tím poklesl tlak na reformy v ekonomicky slabých zemích. Jižní státy si navíc mohly půjčovat za velmi nízký úrok, což podněcovalo růst jejich zadlužování.

Berlín nyní stojí před zásadním dilematem-buď se rozhodne pro stabilní měnu nebo pro pokračování integrace. Hampl se domnívá, že si Německo vybere pokračování integrace, což však bude mít značný ekonomický dopad, který se dotkne i Česka. Německo podle něj bude pokračovat ve finančních transferech, které však nebudou transparentní, ale bude usilovat o jejich maskování.

Vznik eura neznamenal žádný zásadní převrat pro Evropu jako celek, řekl na konferenci ekonom Pavol Minárik. Zisky z jeho zavedení však podle něj byly velmi nerovnoměrně rozloženy. Některé země po zavedení eura výrazně zvýšily své exporty a zaznamenaly nízkou inflaci, především v jižních zemích ale naopak rostly obchodní deficity a nedařilo se držet podobně nízkou inflaci jako v jádru eurozóny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek