USA, Japonsko, EU se dohodly na výpočtu antidumpingových cel

07.02.2012
čtk

Spojené státy se v pondělí dohodly s Evropskou unií a Japonskem na řešení sporu o kontroverzní americké výpočty antidumpingových cel. Američtí vývozci se tak vyhnou obchodním sankcím v hodnotě stovek milionů dolarů za vládní praxi, kterou Světová obchodní organizace (WTO) už dříve zhodnotila jako v rozporu s mezinárodními obchodními pravidly.

USA za poslední desetiletí prohrály u WTO řadu případů týkajících se praxe takzvaného zeroingu, kterou Washington používá při výpočtu dodatečných cel na zboží prodávané v USA za dumpingové ceny. Spojené státy na prohrané případy odpověděly v minulosti jen dílčími úpravami své praxe. To přimělo Brusel a Tokio požádat WTO o souhlas s uvalováním sankcí s cílem vynutit si na Washingtonu plné podřízení se verdiktům organizace.

Jsem hrdý, že mohu oznámit, že jsme konečně tyto zatěžující a potenciálně škodlivé obchodní rozepře ukončili, řekl v prohlášení šéf Úřadu obchodního zmocněnce USA Ron Kirk. Tato dohoda řeší dlouhotrvající spor, sdělil evropský komisař pro obchod Karel De Gucht a dodal, že dohoda ušetří desítkám evropských vývozců na antidumpingových clech kolem 15 milionů dolarů ročně.

Vlády obvykle vypočítávají antidumpingová cla srovnáváním cen téhož zboží od různých výrobců z různých zemí. U zeroingu však úřady ignoruji případy, kdy jsou ceny dováženého zboží vyšší než domácí ceny, což dodatečná cla uměle zvyšuje. Od tohoto měsíce budou Spojené státy používat k výpočtům cel nové metodologie, a tu pak uplatní i zpětně na dovoz od května 2010.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek