Eurozóna neschválila nový záchranný balík pro Řecko

10.02.2012
čtk

Ministři financí eurozóny druhému záchrannému balíku půjček pro Řecko zatím zelenou nedali, navzdory shodě tamních politiků na reformách a dohodě Atén se soukromými věřiteli na seškrtání dluhu. Vyplývá to ze slov šéfa Euroskupiny Jeana-Clauda Junckera, podle kterého si eurozóna stanovila pro schválení pomoci další podmínky.

Neměli jsme všechny potřebné elementy na stole, abychom mohli přijmout rozhodnutí, řekl Juncker. Podle předchozích informací měl být balík úvěrů ve výši 130 miliard eur. Bez souhlasu eurozóny Řecku v březnu hrozí neřízený bankrot.

Juncker: Řekové musí úspory podpořit i po volbách

Eurozóna dala Řecku několik podmínek, aby mohla zahájit nový program půjček. Pokud je Řekové splní, mohou o něm ministři rozhodnout už ve středu, na kdy Juncker svolal další mimořádné jednání.

Jednou z podmínek je, aby řecký parlament v neděli schválil dohodnutá úsporná opatření. Podle Junckera musí řečtí politikové prokázat, že úspory podpoří i po blížících se parlamentních volbách. Rovněž mají přijít s návrhy dalších škrtů v letošních strukturálních výdajích ve výši 325 milionů eur.

Dluh 350 miliard se má snížit o třetinu

Dlouho opožděná dohoda řeckých politiků byla oznámena krátce před začátkem mimořádného nočního zasedání ministrů financí eurozóny. Řecko musí zavést to, co ještě nezavedlo z prvního programu před tím, než můžeme rozhodnout o druhém, řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos kolegy informoval o dohodě o dobrovolném seškrtání dluhů mezi Aténami a soukromými věřiteli. Privátní sféra by měla odepsat až 70 procent řeckých dluhopisů a snížit tak masivní dluh Řecka, který dosahuje téměř 350 miliard eur, o zhruba 100 miliard eur.

Nezaměstnanost přesáhla 20 procent, hrozí stávka

Dohoda zástupců hlavních řeckých politických stran počítá mimo jiné s masivním omezením investic do infrastruktury, snížením výdajů na výplatu důchodů nebo omezení příspěvků na léky. Minimální mzda se sníží o 22 procent. Plánované reformy vyvolávají masivní protesty. Nezaměstnanost Řeků už přesáhla 20 procent. Odbory na pátek a sobotu vyzvaly k 48hodinové generální stávce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek