FT: Státní bankrot by prospěl Řecku i Portugalsku

13.02.2012
čtk

Řecku i Portugalsku by prospělo, kdyby vyhlásily státní bankrot a Evropská unie jim pak pomohla znovu se postavit na nohy. Myslí si to komentátor listu Financial Times (FT) Wolfgang Münchau.

Münchau připomíná, že Řecko v dubnu čekají parlamentní volby, v nichž má šéf konzervativní strany Nová demokracie Antonis Samaras velkou šanci stát se příštím premiérem. Pro člověka, který bude chtít zůstat předsedou vlády celé funkční období, bude velkým pokušením svalit vinu za hospodářský marasmus na své předchůdce.

Udrží nová řecká vláda úspornou linii?

Bude se Samaras držet současné strategie?, klade si komentátor otázku na kterou hned odpovídá: Řekněme, že dodrží současný program a že se mu podaří vyhnout dluhové pasti. Bude to ale znamenat konec řecké krize? Výše dluhu k HDP se pak sníží ze současných více než 160 procent na zhruba 120 procent koncem desetiletí. To ale pořád bude hodně, odpovídá si Münchau.

Neexistuje záruka, že snížení dluhu bude stačit

Pokud se má Řecko přebudovat, musí mít funkční ekonomickou infrastrukturu, moderní pracovní trh a méně kmenový politický systém. Až to všechno zvládne, budou mu finanční trhy opět věřit, píše komentátor a naznačuje, že i když půjde vše podle plánu, neexistuje žádná záruka, že snížení řeckého dluhu na 120 procent HDP bude stačit. Myslím si, že zadlužení bude muset klesnout mnohem víc, a to až na 60 procent HDP, chtějí-li zabránit další krizi, míní Münchau.

Bankrot by pomohl Řecku i Portugalsku

Někteří ekonomové tvrdí, že by bylo nejlepší donutit Atény, aby okamžitě odešly z eurozóny – peníze, které jdou teď na pomoc Řecku, by pak mohlo použít Portugalsko. Ovšem Münchau je jiného názoru.

S tím ale nesouhlasím. Podle mého přesvědčení by bylo nejlepší uznat, že obě země jsou v dezolátním stavu, nechat je zbankrotovat v rámci eurozóny a pomocí adekvátně posíleného záchranného fondu jim pak pomoci znovu se postavit na nohy. To by zároveň vytvořili hráz i kolem zbytku eurozóny, navrhuje Münchau. Bude to hodně drahé. Ovšem ignorovat realitu ještě další dva roky už by bylo neúnosné, uzavírá komentátor.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek