Moody’s snížila rating šesti zemím EU

14.02.2012
čtk

Ratingová agentura Moody’s v pondělí snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti šesti zemím Evropské unie včetně Itálie, Španělska a Slovenska. Francii, Velké Británii a Rakousku navíc agentura zhoršila ratingový výhled na negativní, čímž je varovala před ztrátou jejich prestižního nejvyššího ratingu Aaa. Stejně jako ostatní mezinárodní agentury i Moody’s svůj krok odůvodnila rostoucími riziky dluhové krize v eurozóně.

Moody’s udělila horší známku skupině jihoevropských zemí, které se potýkají s hospodářskými problémy a vysokou zadlužeností. Itálii snížila rating na A3 z původního A2, Portugalsku na Ba3 z Ba2 a známka Španělska klesla o dva stupně z A1 na A3. O jeden stupeň si pohoršily také Malta, Slovinsko a Slovensko (nyní A2). Všem těmto zemí zachovala negativní ratingový výhled, to znamená, že ve střednědobém pohledu počítá s jeho dalším zhoršením.

Zásah Moody’s byl méně razantní než lednový krok konkurenční agentury Standard & Poor’s, která Francii a Rakousku odebrala premiantské hodnocení AAA. Moody’s byla ale první, která varovala před ohrožením britského ratingu. Nejvyšší rating Německa agentura naopak označila za odpovídající.

Na vině je krize eurozóny

Agentura vyjádřila obavy, zda jsou evropské země schopny uskutečňovat ten typ reforem, který by dokázal vyřešit dluhovou krizi. Má rovněž pochybnosti o dostatečnosti finanční ochrany před šířením krize, tedy o kapacitě takzvaných eurovalů. Upozornila také na to, že slabá evropská ekonomika by mohla podkopat snahu vlád o úspory a ozdravení veřejných financí.

S&P minulý měsíc snížila ratingy Francie, Rakouska, Itálie, Španělska, Portugalska, Kypru, Malty, Slovenska a Slovinska. Také snížila rating evropského stabilizačního fondu EFSF, který Moody’s naopak nechala beze změny na Aaa. V lednu také třetí globální ratingová agentura Fitch zhoršila kvůli dopadům dluhové krize státní ratingy Belgie, Kypru, Itálie, Slovinska a Španělska.

Zhoršený rating je varováním pro případné investory, že se u hodnoceného subjektu zhoršila schopnost splácet závazky. Snížení ratingu může vést k tomu, že investoři budou od dluhopisů příslušných zemí vyžadovat vyšší výnosy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek