Monti vystoupí v Evropském parlamentu

15.02.2012
čtk

Italský premiér Mario Monti vystoupí v Evropském parlamentu na téma hospodářské krize v Itálii a ekonomické situace v Evropě. Šéf italské úřednické vlády, která nastoupila loni v listopadu s úkolem vyvést zemi z krize, by měl s poslanci diskutovat o výhledu zemí eurozóny a zhodnotit doposud podniknuté kroky k řešení tíživé hospodářské situace.

Monti přijíždí do Štrasburku na osobní pozvání předsedy EP Martina Schulze. Jeho vystoupení je součástí politiky nového předsedy, který se snaží v Evropském parlamentu věnovat více prostoru diskuzi.

Itálie patří k nejzadluženějším zemím vyspělého světa. Její celkový dluh se pohybuje kolem 1,9 bilionu eur (téměř 50 bilionů korun), tedy asi 120 procent hrubého domácího produktu. Do centra krize se dostala loni v létě.

Vláda v Římě minulý měsíc schválila rozsáhlý liberalizační plán, který má odstranit překážky pro hospodářský růst. Program, jenž má řadu sektorů otevřít větší konkurenci, následuje po prosincovém balíku škrtů ve výši 30 miliard eur (756 miliard korun).

Mezinárodní měnový fond v lednu výrazně zhoršil odhad letošního vývoje italské ekonomiky – čeká pokles o 2,2 procenta místo dříve předpokládaného růstu o 0,3 procenta. Fond v poslední době opakovaně vyjádřil obavy z toho, že přílišný důraz řady zemí na úspory by mohl podkopat růst světové ekonomiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek