Další státy EU zastavily ratifikaci smlouvy ACTA

16.02.2012
čtk

Bulharsko, Litva a Rumunsko dnes rozšířily řady zemí, které sice podepsaly kontroverzní dohodu proti padělatelství známou jako ACTA, ale ratifikaci tohoto dokumentu zastavily. To samé udělaly už dříve například Česko a Polsko. Výhrady ke smlouvě má i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Rozhodli jsme se, že dohodu ACTA v nejbližší době neratifikujeme, řekl včera po zasedání litevské vlády ministr spravedlnosti Remigijus Simasius. Litvu čekají o této věci ještě konzultace s veřejností.

Bulharský premiér Bojko Borisov včera řekl, že zákony jeho země proti internetovému pirátství a na ochranu autorských práv jsou dostatečně přísné, a dohodu ACTA proto podle něho Bulharsko nepotřebuje.

Dohoda ACTA se nezamlouvá ani Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Její zástupkyně pro svobodu médií Dunja Mijatičová řekla, že jí dělá starosti, že by smlouva mohla mít neblahý dopad na svobodu vyjadřování názoru a na svobodnou výměnu informací v digitální éře.

Cílem dohody ACTA je posílit dodržování práv k intelektuálnímu vlastnictví, tedy boj proti šíření nelegálních kopií a padělků všeho druhu. Kritici ale tvrdí, že povede k omezení svobody na internetu. Dohodu koncem ledna v Tokiu podepsalo 22 ze 27 zemí Evropské unie, mezi jejími signatáři nebylo třeba Slovensko nebo Německo. Její odpůrci svůj nesouhlas dávají najevo útoky na internetové stránky různých veřejných institucí, v mnoha městech kvůli ní vyrazili na demonstrace do ulic.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek