Juncker: Eurozóna rozhodne o pomoci Řecku v pondělí

16.02.2012
čtk

O druhém záchranném balíku půjček pro Řecko bude moci eurozóna rozhodnout v pondělí. Po středeční telekonferenci s ministry financí zemí eurozóny je o tom podle agentur přesvědčen šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker. O balíku půjček za 130 miliard eur přitom v posledních dnech sílily pochybnosti.

Před případným schválením úvěrů je ale ještě třeba ujasnit mechanismus dohledu nad prováděním reforem v Řecku a zajistit, že prioritou bude dluhová služba, uvedl v prohlášení Juncker. Od včerejška (úterý) byl dosažen další významný pokrok, řekl v prohlášení Juncker.

Reformy musí pokračovat i po volbách

V této souvislosti zmínil na prvním místě to, že eurozóna dostala silná ujištění od lídrů dvou řeckých koaličních stran. Právě záruky o pokračování reforem i po volbách byly opakovaně zmiňovány mezi klíčovými podmínkami ke schválení finanční pomoci.

Jsem přesvědčen, že Euroskupina bude schopna přijmout všechna nezbytná rozhodnutí v pondělí 20. února, doplnil Juncker. Na tento den je dlouho dopředu plánováno jednání ministrů financí eurozóny.

Řecký ministr Evangelos Venizelos po telekonferenci uvedl, že v pondělí by také mohlo Řecko oznámit podmínky dohody o seškrtání dluhů u soukromých věřitelů. O nich měly obě strany informovat po středečním zasedání ministrů financí eurozóny, z něhož se ale stala jen telekonference.

Soukromí investoři by měli v rámci dohody odepsat 70 procent svých pohledávek. Dohoda s nimi je jednou z podmínek, které si Evropská unie a Mezinárodní měnový fond vytyčily pro poskytnutí druhého úvěrového programu.

Strach některých diplomatů a politiků souvisí s přetrvávajícími ekonomickými problémy Řecka a s tím, zda řečtí politici i po předčasných dubnových volbách budou naplňovat přislíbené reformy. Objevily se kvůli tomu i obavy, že by se rozhodnutí mohlo přinejmenším částečně oddálit až na březen nebo na dobu až po řeckých volbách.

Řecko potřebuje peníze před 20. březnem

Zmiňované reformy v Řecku vyvolávají masivní protesty, mezinárodní partneři ale reformami podmiňují poskytnutí další peněz, které Atény nezbytně potřebují k tomu, aby se vyhnuly neřízenému bankrotu. Řecko musí 20. března splatit zhruba 14,5 miliardy eur.

Před neřízeným bankrotem a jeho těžko předvídatelnými dopady varují nejen řečtí, ale i někteří evropští politici. Podle nich by takový scénář znamenal chaos a zásadní problémy nejen pro tuto jihoevropskou zemi, ale pocítily by ho velmi citelně i ostatní evropské ekonomiky.

Druhý záchranný balík měli ministři financí eurozóny schvalovat původně už dříve, jenže kvůli průtahům v Aténách se tak zatím nestalo. Ve středu se původně měla uskutečnit jejich mimořádná schůzka v Bruselu, jenže tu nakonec nahradila jen telekonference, neboť Řekové podle partnerů včas nesplnili všechny požadované podmínky pro odsouhlasení balíku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek