Řecko chce k výměně dluhopisů donutit všechny věřitele

21.02.2012
čtk

Řecká vláda podle očekávání v nejbližší době předloží parlamentu ke schválení návrh zákona, který donutí k výměně dluhopisů i ty věřitele, kteří s výměnou nebudou souhlasit. Atény si tak chtějí prosadit klíčovou součást plánu, který má zemi pomoci vymanit se z potíží a zabránit státnímu bankrotu. Eurozóna už v noci na dnešek Řecku schválila druhý záchranný úvěr za 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč), což je pro Řecko klíčové.

Řecká vláda nyní parlamentu předloží návrh zákona, který, bude-li schválen, zavede klauzuli o společném postupu (CAC). Ta se bude vztahovat i na dluhopisy Řecké republiky, které se řídí řeckým právem, jak vymezuje Rada ministrů, stojí ve sdělení tamního ministerstva financí, z něhož citovala agentura Reuters.

Součástí záchrany Řecka je rovněž dobrovolná nabídka soukromých věřitelů, že Řecku odpustí více než polovinu dluhu. Tato část záchranného plánu, označovaná jako PSI (Private Sector Initiative, případně Involvement), je součástí komplexního plánu pomoci Řecku. O snaze zavést klauzuli CAC (Collective Action Clause), která má pomoci plán výměny dluhopisů prosadit, Řekové hovořili už dříve.

Pokud bude zákon schválen, budeme jej moci použít k prosazení transakce PSI, jestliže bude nutné zajistit si účast na takové úrovni, se kterou jsme 26. října 2011 počítali na summitu eurozóny, píše se ve sdělení.

Investoři odepíšou více než 70 procent

Za soukromé věřitele s řeckými činiteli vyjednával Ústav pro mezinárodní finance (IIF). Jeho ředitel Charles Dallara dnes řekl, že soukromí držitelé řeckých dluhopisů Aténám slíbili vysokou účast. Na dotaz, o jak velkou část investice soukromí věřitelé přijdou, zástupce IIF pro krizová řešení Jean Lemierre odpověděl, že o více než 70 procent. Podle některých zdrojů to bude 73 až 74 procent.

Státní dluh Řecka dosahuje asi 350 miliard eur (zhruba 8,7 bilionu Kč), z toho na soukromé věřitele připadá asi 200 miliard. Původní plán pomoci Řecku předpokládal, že soukromí věřitelé Řecku odpustí asi polovinu nominálního dluhu, což by znamenalo reálnou ztrátu asi 70 procent. Konečná dohoda ale hovoří o seškrtání 53,5 procenta nominální hodnoty dluhopisů, takže reálná ztráta při započtení úroků a dalších náležitostí přesáhne zmíněných 70 procent.

Výměna dluhopisů začne již zítra

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos dnes řekl, že Řecko má zájem proces výměny dluhopisů v rámci PSI zahájit už ve středu. Díky dohodě se dluh Řecka sníží o více než 100 miliard eur. Ten proces zahájíme zítra (ve středu) ráno a předpokládáme, že fakticky bude z větší části dokončen ve druhém březnovém týdnu. Plně a oficiálně pak první týden v dubnu, řekl Venizelos novinářům v Bruselu.

Druhý záchranný úvěr má Řecku pomoci snížit zadlužení a zlepšit stav státních financí tak, aby se Řecko za čas obešlo bez zahraniční pomoci. To předpokládá, že se do roku 2020 sníží zadlužení Řecka z nynějších více než 160 procent až ke 120 procentům hrubého domácího produktu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek