Řecko dostane 130 miliard

21.02.2012
čtk

Řecko dostane druhý záchranný balík úvěrů ve výši 130 miliard eur, rozhodli podle diplomatů po mnohahodinovém jednání v noci na dnešek ministři financí zemí eurozóny. Stejný verdikt v minulých týdnech opakovaně odkládali kvůli nejistotě kolem řeckých reforem a obavám z udržitelnosti řeckých dluhů. Bez nových peněz by Řecku sužovanému obrovskými dluhy hrozil neřízený bankrot.

S pomocí balíku úvěrů by se měl snížit řecký dluh do roku 2020 na zhruba 121 procent HDP z nynějších 160 procent.

Schválení půjček naznačovala už vyjádření některých ministrů při jejich pondělním příjezdu na jednán do Bruselu. V nich však zaznívalo i to, že Atény sice podmínky splnily, ale některé věci v dohodě ještě bude třeba doladit. To nakonec zabralo více než 12 hodin.

Ministři řešili třeba větší zapojení veřejného sektoru. Klíčové bylo i jednání se zástupci soukromých věřitelů o ještě rozsáhlejším dobrovolném odpisu řeckých dluhů, než je 50 procent jejich nominální hodnoty.

Cílem před jednáním bylo dosáhnout stavu, že se v roce 2020 bude dluh pohybovat kolem 120 procent HDP země. Jenže analýza, o níž se podle zpráv různých médií živě debatovalo, ukázala, že by se to s pomocí dosavadních plánů nepodařilo. Dluh by se podle ní snížil jen asi na 129 procent HDP, ovšem to v lepším případě. Za určitých okolností by se prý mohl v daném roce pohybovat až u 160 procent HDP. Proto bylo třeba přijít s dalšími nástroji, jak tento rozdíl překlenout.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek