FT: Řecko pokračuje na cestě ke katastrofě

22.02.2012
Euroskop

Druhý záchranný balík pro Řecko ve výši 130 miliard eur nepovede k záchraně předlužené země. Řecko dále pokračuje na cestě ke katastrofě, které by mohl zabránit zásah Evropské centrální banky (ECB), píše ve Financial Times polský profesor ekonomie Gregorz Kolodko.

Za tři roky úsporného programu řecký dluh vystoupal ze 113 na 163 procent HDP, počet bezdomovců vzrostl o čtvrtinu a nezaměstnanost dosáhla 21 procent, mezi mladými dokonce závratných 48 procent. Tyto skutečnosti podle Kolodka ukazují, že záchranný program pro Řecko je nesmyslný.

Ani nový záchranný balíček podle komentáře ve Financial Times Řecko nezachrání, pouze zpomalí jeho propad. Jediným řešením podle něj je radikální sestřih řeckého dluhu a poskytnutí oficiální půjčky od EU s nulovým úročením. Nejjednodušším řešením by podle autora bylo, kdyby ECB nakupovala nově vydané řecké dluhopisy. To ale zakazují její přísné stanovy a zásadně to odmítá Německo.

Současná řešení povedou k nárůstu dluhového břemene do neúnosné míry, které vyústí v chaotický a nekoordinovaný bankrot. Jeho důsledky, které postihnou nejen Řecko, ale i další státy, nelze nyní plně dohlédnout, píše Financial Times. Lepší variantou proto podle něj je zachránit Řecko nyní, než zaplatit později mnohonásobně vyšší sumu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek