Řekové nejsou žebráci, průměrný Ital má míň


Mariana Pítrová, Euroskop, 1. 3. 2012

Nechtěl bych být Řekem, povzdechne si v dnešní době ekonomické nejistoty běžný Evropan. Pokud si myslíte, že průměrný Řek je v podstatě žebrák, mýlíte se. Podle průzkumu Evropského statistického úřadu by totiž nad svým výdělkem měli plakat především Italové. Jejich průměrná mzda je na tom skoro nejhůř v celé Evropě.

Mzdy vzrostly v Itálii mezi roky 2005 a 2009 o bídných 3,3 procent. Ve Španělsku, které v současnosti bojuje s vysokou nezaměstnaností, se za stejné období zvedly téměř o 30 procent. Italové jsou na tom s výší průměrného příjmu dokonce ještě hůř než Řekové. Průměrná mzda za rok 2009 byla v Itálii 23 406 eur, zatímco v Řecku činila 29 160 euro.

Podle ministryně práce Elsy Fornero je na vině nízká produktivita Italů. „Italové musí být víc tvůrčí,“ vyzvala spoluobčany ministryně, která tak opatrným spojením „nízká produktivita“ chtěla možná jen naznačit, že Italové jsou líní.

dělník
Siesta (zdroj: reprofoto)

Pokud by tomu opravdu tak bylo, čeká Italy ve stáří nepříjemné překvapení. Úsporná opatření nové vlády totiž počítají s tím, že penze se budou vyplácet na základě celkové pracovní aktivity.

Kde je zakopaný pes?

Jsou tedy zjištění Eurostatu pro Itálii nelichotivé proto, že by obyvatelé „boty“ byli holt peciválové? Čísla Jihoevropany brání. Co se týče oné zmiňované produktivity i ta je měřitelná a Italové na tom v porovnání s dalšími Evropany nejsou vůbec špatně.

Data ukazují, že v roce 2010 dokonce ve svém pracovním nasazení předčili Němce. A ačkoliv se jejich produktivita během následujícího roku snížila, pořád na to byli lépe než jejich sousedé (Portugalsko, Řecko i Španělsko).

Vypadá to, že na uvadající produktivitě se tak mohlo podepsat spíš vládnutí expremiéra Silvia Berlusconiho, který se v posledních letech věnoval spíš svým (ne)politickým kauzám u soudu než problémům, které uvrhly Itálie do ekonomicky nezáviděníhodné situace.

Žebříčku pracovního trhu, který Eurostatu sestavil, vévodí Lucembursko s 48 914 eury za rok a průměrná mzda je tu tak dvojnásobná oproti Itálii. Hůř než Italové jsou na tom už jen Malta, Slovensko, Portugalsko a Slovinsko.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality