Řekům by s obnovou ekonomiky mohl radit nový eurokomisař

01.03.2012
Euroskop

Eurokomisařům možná brzy přibude nový kolega. Podle šéfa euroskupiny Jeana-Clauda Junckera by měla unie ustanovit speciálního komisaře pro obnovu řecké ekonomiky.

Podle Junckera je struktura helénské ekonomiky velmi složitý a v současné chvíli se značně liší od hospodářství jiných členů eurozóny. Nechceme Řeky ponížit, komisař by měl být pozitivní osobností. Neměl by to být někdo, kdo bude Řecko peskovat, řekl EUobserver Juncker.

Myšlenka na nového komisaře se v Evropské unii neozývá poprvé. Nedávno přišlo s podobným nápadem Německo, když navrhovalo zřízení postu rozpočtového eurokomisaře.

Nový ekonomický plán pro Řecko bude provádět řecká vláda, každopádně vítáme jakoukoliv pomoc ze strany Evropské komise, diplomaticky prohlásil řecký premiér Lucas Papademos.

Fanouškem Junckerovy myšlenky ale zatím není předseda Evropské komise Jose Manuel Barroso. Chci, aby nebyla obnova řecké ekonomiky prioritou jen pro jediného člověka, ale pro celou komisi, nechal se slyšet Barroso, který trvá na to, aby reformy z druhého záchranného balíku prováděli řečtí politici.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek