Schulz ocenil iniciativu 12 zemí k dokončení vnitřního trhu

01.03.2012
Euroskop (Brusel)

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, který se účastnil úvodní části zasedání Evropské rady, ocenil iniciativu 12 zemí EU, které ve společném dopise požadují větší důraz EU na konkurenceschopnost a dokončení vnitřního trhu. Jedním ze signatářů je i Česká republika.

„Pokračování vytváření vnitřního trhu může být součástí řešení krize. První část evropské reakce (na krizi), hledání úspor, musí konečně uvolnit místo druhému kroku, opatřením na podporu růstu, řekl Schulz na tiskové konferenci.

Přílišný důraz na úspory podle Schulze vede ke katastrofě, jelikož dusí evropské ekonomiky a ohrožuje jejich sociální model. V současnosti narůstají známky toho, že Evropská rada zohledňuje i požadavky na podporu hospodářského růstu, zmínil předseda europarlamentu. V této souvislosti ocenil dopis 12 států EU na podporu hospodářského růstu a dokončení vnitřního trhu.

Dopis z 20. února adresovaný předsedovi Evropské rady Hermannu van Rompuyovi a předsedovi Evropské komise José Manuelu Barrosovi podepsaly vedle Česka také Británie, Švédsko, Finsko, Estonsko, Lotyšsko, Slovensko, Irsko, Španělsko, Itálie, Polsko a Nizozemí. Dodatečně se k dopisu přidala Malta.

Zúčastněné státy požadují odstranění bariér v rámci vnitřního trhu, především liberalizaci sektoru služeb, dotvoření digitálního trhu EU do roku 2015 a energetického trhu do roku 2014. Dále chtějí signatáři klást větší důraz na inovace, liberalizaci obchodních vztahů s třetími zeměmi a snížení regulatorní zátěže.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop (z Bruselu)

Sdílet tento příspěvek