V centru summitu EU tentokrát již není krize

01.03.2012
Euroskop (Brusel)

Summit Evropské rady v Bruselu po dlouhé době nemá za hlavní téma řešení akutní krize. Premiéři a prezidenti zemí EU budou na dvoudenním summitu diskutovat o evropské ekonomice, zahraniční politice a rozšiřování EU. Český premiér Petr Nečas přijel na summit se svým britským protějškem Davidem Cameronem, s kterým jej v EU spojují společné priority – důraz na vnitřní trh a konkurenceschopnost.

Lídři států EU na úvod dvoudenního summitu podle očekávání rozhodli o prodloužení mandátu stálého předsedy Evropské rady Hermanna van Rompuye na příští dva a půl roku (do listopadu 2014). „Není žádný důvod měnit prezidenta Evropské rady. Herman Van Rompuy umí tuto práci zvládat velmi dobře. On si zvolil cestu jakéhosi prvního úředníka Evropské rady a nikoli mediální star a myslím, že nalézání kompromisů v této velmi turbulentní době to pomáhá, řekl český premiér Petr Nečas.

Premiér Nečas přicestoval do Bruselu společně s britským ministerským předsedou Davidem Cameronem. Oba státníci se na setkání v Londýně shodli na hlavních prioritách, které chtějí v EU prosazovat nejen na aktuálním summitu – podpoře vnitřního trhu a evropské konkurenceschopnosti.

„V současné době se členské státy EU soustředí především na úsporná opatření a konsolidaci rozpočtů, což je nezbytné a zcela správné. Nicméně, tato opatření sama o sobě k obnově hospodářského růstu nestačí, řekl Nečas při čtvrteční přednášce v London School of Economy. „Musí být doplněna racionální podporou konkurenceschopnosti a domácí poptávky, dodal.

Třináctka států volá po dokončení vnitřního trhu

Tento zájem vyjádřilo i celkem 13 států EU ve společném dopise na podporu hospodářského růstu a dokončení vnitřního trhu z 20. února. Kromě České republiky a Británie se k němu připojily Švédsko, Finsko, Estonsko, Lotyšsko, Slovensko, Irsko, Španělsko, Itálie, Polsko, Nizozemí a Malta.

Británie a Česká republika jsou nicméně jediné státy z EU-27, které se rozhodly nepodepsat fiskální pakt již při pátečním slavnostním ceremoniálu. Ke smlouvě přesto mohou přistoupit kdykoliv v budoucnosti. Ratifikace smlouvy o rozpočtové zodpovědnosti může být problematická i v jiných státech. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy již slíbil, že bude k fiskálnímu paktu prosazovat konání referenda. Lidové hlasování o dokumentu proběhne i v Irsku.

Evropská rada bude rozhodovat také o udělení kandidátského statusu Srbsku, nebo rozšíření schengenského prostoru o Rumunsko a Bulharsko. Na programu je i diskuze o provádění a pokračování tzv. evropského semestru a o zahraničněpolitických otázkách jako například reakce na konflikt v Sýrii nebo evropská politika sousedství.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop (z Bruselu)

Sdílet tento příspěvek