Nečas: České cíle se na summitu naplňují

02.03.2012
Euroskop (Brusel)

Premiér Petr Nečas ocenil na závěr prvního dne setkání Evropské rady jako úspěch, že se podařilo prosadit do závěrů jednání větší důraz na dotvoření vnitřního trhu a Srbsko získalo kandidátský status pro členství v EU.

„Přijížděli jsme s přesvědčením, že chceme více promítnout růstový dopis do závěrů Rady, a že chceme podpořit kandidátský status pro Srbsko. Naše cíle, které jsme měli před touto Evropskou radou se plní, zhodnotil první den jednání Nečas.

Současně se vyjádřil k českému postoji k tzv. fiskálnímu kompaktu, o kterém podle slov premiéra bude pokračovat v České republice debata i analýzy ústavního rámce. Před zahájením summitu novinářům řekl, že důležitější než pakt je, aby Evropská unie dokončila vnitřní trh a zvýšila svou konkurenceschopnost.

Nový pakt rozpočtové kázně podepsali představitelé 25 zemí Evropské unie dnes při zahájení druhého dne summitu. Jako jediné dvě země EU se k němu zatím odmítly připojit Česko a Británie. Jeho ratifikace může být problematická například v Irsku, které o něm bude pořádat referendum.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop (z Bruselu)

Sdílet tento příspěvek