Srbsko získalo status kandidáta

02.03.2012
čtk

Evropští lídři se na summitu v Bruselu rozhodli udělit Srbsku status kandidáta na členství v Evropské unii. Prostřednictvím Twitteru o tom informoval unijní prezident Herman Van Rompuy. Rumunsko, které proti kandidátskému statusu Srbska mělo v minulých dnech výhrady, především kvůli otázkám ochrany národnostních menšin, své námitky nakonec stáhlo.

„Evropská rada dává Srbsku status kandidáta,“ napsal na Twitteru Van Rompuy. Udělení statusu kandidáta je nezbytnou součástí dalšího přibližování bývalé jugoslávské republiky k Evropské unii. Je nezbytné pro to, aby mohla začít přístupová jednání.

Česká republika vstup Srbska do EU jednoznačně podporuje. Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg už v pondělí řekl, že pro Balkán i pro EU je klíčové, aby se Srbsko co nejdříve členem unie stalo. Dá se ale čekat, že přístupové rozhovory s Bělehradem potrvají několik let. Vyjednávání se doktnou více než třiceti oblastí, kde bude muset Srbsko sladit svůj právní řád s unijními právními předpisy.

Dohoda o Rumunech v Srbsku

Překážku, kterou představovaly obavy Rumunů o osud jejich krajanské menšiny v Srbsku, se podařilo odstranit. Bukurešť s Bělehradem se dohodly, že srbská strana bude garantovat ochranu práv této menšiny.

K udělení kandidátského statusu Srbsku mělo v minulých dnech na jednáních ministrů zahraničí a evropských záležitostí výhrady vícero zemí, například i Litva či Polsko. Týkaly se mimo jiné různých srbských aktivit v mezinárodní politice, diplomaté je ale postupně vyřešili.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek