EU chce misi EULEX v Kosovu zredukovat o třetinu

08.03.2012
čtk

Evropská unie chce o třetinu zeštíhlit soudní a policejní misi EULEX v Kosovu. V ní nyní slouží 1350 policistů, úředníků a soudců. Podle Bruselu se však situace v nejmladším státě Evropy navzdory všem potížím zlepšila, informovala agentura Reuters.

EU původně zamýšlela mít v Kosovu 1950 policistů, celníků, žalobců a soudců. Plného stavu však nikdy nebylo dosaženo. Nyní naopak unie přistoupí k jeho snižování, ačkoli připouští, že organizovaný zločin a korupce jsou v Kosovu stále zakořeněné. Zlepšila se však prý bezpečnostní situace, a mise EULEX vyslaná po vyhlášení nezávislosti Kosova na Srbsku v roce 2008 tak může být zeštíhlena.

EULEX přehodnotí své priority, přeskupí se a stane se silnější, štíhlejší a efektivnější, řekl ve středu šéf civilních operací EU Hansjörg Haber. Upřesnil, že omezena má být policejní a celní část mise EULEX. Ta nyní více úsilí napře k posilování soudního systému.

Více zdrojů EU rovněž nasměruje do malé oblasti na severu Kosova, kde žijí převážně etničtí Srbové. Ti odmítají jurisdikci státu, v němž dominují místní Albánci.

Loni se v severním cípu Kosova opakovaně odehrávaly potyčky mezi místními Srby a vojáky alianční mise KFOR. Misi EULEX, která EU ročně stojí 165 milionů eur (přes čtyři miliardy korun), kritikové vytýkají nedostatek pravomocí a mandátu k prosazování autority.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek