Komorowski: Z polského snu o silné EU mnoho nezbylo

19.03.2012
čtk

Plány společné zahraniční politiky Evropské unie jsou chybné a EU míří do „větších nesnází“. Ve Varšavě na konferenci o budoucnosti unie prohlásil polský prezident Bronislaw Komorowski, uvedla agentura PAP.

Z polských snů o EU jako sféře se silnou obrannou, bezpečnostní a zahraniční politikou nezbylo mnoho. A z toho faktu musíme vyvodit dalekosáhlé závěry, prohlásil polský prezident.

Silná pozice Německa v EU

Námětem na přemýšlení je podle Komorowského to, jak nová unijní dohoda o rozpočtové odpovědnosti a balíček šesti právních aktů mohou ovlivnit polský záměr posílit svou pozici v rámci evropského bloku a vstoupit do eurozóny.

Zmíněný balíček zjednodušuje sankcionování zemí, která porušují pravidla. Komorowski zdůraznil, že největším problémem pro Brusel a Polsko je silná pozice Německa v rámci EU. Na jedné straně dramatizujeme to, že EU nemá žádné vedení, na druhé straně se neustále ozývají hlasy o hrozbě německé hegemonie. Problémem nyní je, co dělat s novým fenoménem v podobně velmi silné pozice Německa. Evropská budoucnost bude velkou měrou utvářena vedoucími zeměmi. A nejdůležitější unijní zemí současnosti je Německo, vysvětlil Komorowski.

Hrozí EU rozpad?

Během debaty se také objevil názor, že EU stojí na důležité křižovatce a že jí hrozí rozpad. Někdejší polský premiér Tadeusz Mazowiecki, který stál v čele země při přechodu k demokracii, v této souvislosti připomněl, že vize o vývoji EU od počátku oscilovaly mezi Evropou států a modelem federace. Dodal, že dnes je potřebná víra v unii, protože ta postrádá vizionářské vedení.

Marek Cichocki z varšavské univerzity, který v minulosti působil jako poradce prezidenta Lecha Kaczyńského, varoval před rozpadem unie. EU podle něj ohrožuje také nadměrná fiskální politika. Cichocki rovněž kritizoval současný model dvourychlostní EU a neformální vedoucí německo-francouzský tandem, který by podle něj Polsko nemělo podporovat. Dodal, že Varšava by měla přehodnotit cíle svého členství v EU. Domnívá se, že unijní příslušnost by měla Polsku zaručit ty nejlepší podmínky pro možnosti rozvoje.

Poslanec za vládní Občanskou platformu Jacek Saryusz-Wolski připustil, že EU je ve velmi vážném stavu. Vyjádřil ale naději, že svou krizi zvládne.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek