Pozvání Strausse-Kahna do EP vyvolalo protesty europoslankyň

21.03.2012
čtk

Některé europoslankyně se ostře postavily proti tomu, aby bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn vystoupil v bruselském sídle Evropského parlamentu (EP). Na základě oficiálního pozvání má zde 27. března hovořit jako odborník o stavu světového hospodářství. Informovala o tom dnes agentura AFP.

Respektujeme presumpci neviny a právo na svobodné vyjadřování… Ale po veřejném přetřásání a vyjádření Strausse-Kahna k jednotlivým aférám, kterým čelí, je toto pozvání nevhodné…, uvedla skupinka europoslankyň v dopise pro vedení EP. Jménem našeho boje za důstojnost žen jsme proti tomuto pozvání, zdůrazňuje se v dopise. Jeho autorky také vyjádřily obavu, že vystoupení by bylo nemístnou mediální show.

Podobný odpor nedávno zazněl z řad studentek Cambridgeské univerzity, kam byl francouzský levicový politik Strauss-Kahn také pozván, aby hovořil o stavu světového hospodářství. Nakonec zde 9. března přesto vystoupil, což vyvolalo demonstrace, který vyústily v potyčky studentů s britskou policií.

Strauss-Kahn byl nedávno ve Francii ve vyšetřovací vazbě kvůli podezření z napomáhání kuplířství a zneužití společenského postavení. Byl nakonec propuštěn, ale soud má 28. března rozhodnout, zda Strauss-Kahn bude v případu veden jako svědek, nebo jako obviněný.

Strauss-Kahn má s justicí dlouhodobé problémy kvůli svým vztahům s ženami. Loni byl až po několika měsících vyšetřování zproštěn obvinění ze znásilnění pokojské v New Yorku. Aféra ho stála místo v čele významné mezinárodní instituce a možnost kandidovat v nadcházejících prezidentských volbách ve Francii, ve kterých byl předtím průzkumy označován za favorita.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek