Neprivatizujte vodu, žádá první občanská iniciativa po Komisi

22.03.2012
Euroskop

První formální návrh na obohacení evropské legislativy ze strany občanů sedmadvacítky se má týkat vody. Milion podpisů ze členských států má zajistit slib Bruselu, že se evropská voda nikdy nestane předmětem privatizace.

Už za pár dní se začnou občané členských států podílet na unijním zákonodárství. Od prvního dubna totiž musí Evropská komise brát v úvahu iniciativu Evropanů, kteří se svými návrhy budou podílet na vytváření legislativy. Jedním z prvních podnětů ke komisařům se pravděpodobně stane návrh na zakotvení práva na ochranu vodu.

Akci na podporu tohoto návrhu se chystáme spustit o půlnoci 1. dubna. Tato občanská iniciativa požaduje, aby se právo na vodu stalo v evropské legislativě lidským právem, řekl serveru EUobserver Pablo Sanchez Centellas z Evropské federace veřejných služeb.

Iniciátoři petice usilují o to, aby se Brusel zavázal, že se voda v sedmadvacítce nikdy nestane předmětem privatizace.

Nové ustanovení Smlouvy o EU vkládá do rukou občanů větší pravomoc. Evropská komise se musí zabývat návrhy, které jim předloží alespoň milion občanů z nejméně sedmi členských států.

Už teď to vypadá, že eurokomisaři nebudou mít o témata k jednání nouzi. Podporu občanů se bude snažit získat například legalizace homosexuálních sňatků nebo ustanovení dne boje proti obezitě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek