FT: Euroval není bazuka, ale pistolka na hraní

26.03.2012
Euroskop

Německá média o víkendu naznačila, že kancléřka Merkelová by mohla ustoupit v otázce navýšení evropského záchranného fondu, tzv. eurovalu. Podle komentátora Financial Times Wolfganga Münchau však ani to nezabrání návratu krize.

V posledních týdnech evropští politici prohlašovali, že krize eurozóny je již za námi. Opravdu se napětí na trzích uvolnilo, podle mnohých analytiků k tomu přispěli především operace Evropské centrální banky. Minulý týden se však tlak na finanční trhy vrátil, investoři se obávají především o zdraví španělských financí.

Mezinárodní měnový fond a mnohé z velkých ekonomik sdružených ve skupině G-20 požadují po Evropě zdvojnásobení objemu záchranného fondu ze současných 500 miliard eur na jeden bilion. Toho by podle Münchaua eurozóna dosáhla, pokud by sloučila dočasný záchranný fond EFSF a jeho permanentního nástupce fond ESM. Fond EFSF, jehož činnost má skončit příští rok, by navíc musel zůstat natrvalo.

Německo podle Financial Times je ochotné přistoupit na spojení fondů pouze na ohraničené období. Podle navrhované varianty by dosavadní závazky fondu EFSF vůči Irsku, Portugalsku a Řecku byly připojeny k trvalému fondu ESM. Tím by se výše zdrojů záchranných fondů vyšplhala na asi 700 miliard eur, avšak jen na dobu, než dosavadní úvěry z EFSF vyprší. Poté by se strop záchranného fondu dostal zpět na 500 miliard eur.

I toto dočasné zvětšení záchranného fondu by zvýšilo německé závazky z 211 miliard eur na 280 miliard. Podle Münchaua by kancléřka Merkelová měla velké problémy prosadit tento krok v Bundestagu. Eurozóna se nicméně podle Münchaua domluví na částečném navýšení záchranného fondu na dočasné období, které však nedosáhne požadovaného bilionu eur.

Současný záchranný fond je dostatečně velký na záchranu malých členů eurozóny. Kdyby o pomoc požádalo Španělsko, i rozšířený záchranný fond nebude podle Münchaua stačit. Německý ekonom se přitom domnívá, že Madrid kvůli problémům finančního sektoru o záchranný úvěr požádá. Záchranný fond se tak podle něj ukáže spíše jako pistolka na hraní, než odstrašující bazuka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek