Česko není v izolaci, říká Merkelová před návštěvou Prahy


Mariana Pítrová, EUROSKOP, 2.4.2012

Německá kancléřka Angela Merkelová před úterní návštěvou Prahy vzkazuje, že Česko v Evropské unii není izolované. V rozhovoru pro Lidové noviny tak nejmocnější evropská politička reaguje na český nesouhlas s fiskálním paktem.

Německá kancléřka Angela Merkelová před úterní návštěvou Prahy vzkazuje, že Česko v Evropské unii není izolované. V rozhovoru pro Lidové noviny tak nejmocnější evropská politička reaguje na český nesouhlas s fiskálním paktem. Merkelová se mimo jiné vyjadřuje i k roli eura v době krize a slibuje, že s českým premiérem Petrem Nečasem se dostane také k tématu energetiky.

„Česká republika stejně jako všechny ostatní země uskutečňuje řadu reforem. V žádném případě nemám dojem, že by vaše země chtěla stát stranou,“ uklidnila Merkelová obavy, podle kterých nepodepsání fiskálního paktu může otřást českou pozicí v sedmadvacítce.
Německá kancléřka, která má při návštěvě Prahy nabitý program, dodala, že Česká republika „není izolovaná.“

Dlouhá řecká cesta

V rozhovoru se Merkelová nevyhnula ani hodnocení role eura, které dává v posledních měsících evropským státníkům pořádně zabrat. „Nezapomeňte, že pro nás je euro víc než pouhá měna, je to symbol naší evropské integrace,“ uvedla Merkelová s tím, že Evropa v minulých měsících ukázala, že v krizových situacích reaguje jednotně.

Výrazná představitelka Evropské unie otevřeně promluvila také o nezáviděníhodné pozici Řecka, které se potýká s vážnými ekonomickými problémy. Kromě nepopulárních reforem má jihoevropskou zemi zachránit také historicky nejštědřejší pomoc ze strany eurozóny. „Nechci nic přikrášlovat: Řecko má před sebou ještě těžkou cestu, už ale po ní ušlo pořádný kus,“ nechala se slyšet Merkelová.

German Chancellor Angela Merkel listens to a speech at the German federal parliament, Bundestag, in Berlin, Germany, Wednesday, Oct. 26, 2011. German Chancellor Angela Merkel is calling for the private sector to make a significantly larger contribution than previously agreed to reduce Greece's debt burden. Merkel said the aim of a European summit Wednesday must be a solution that allows for Greece to cut its debt load to 120 percent of gross domestic product by 2020. (AP Photo/dapd/Michael Gottschalk)

(Německá kancléřka přijíždí na návštěvu Prahy. Foto:ČTK)

Budoucnost sedmadvacítky se podle evropské političky upíná ke zvyšování a vyrovnávání konkurenceschopnosti. „V každém případě je chyba, že jsme ještě tak daleko od politické unie,“ lituje v rozhovoru kancléřka.

Jednat se bude i o energetice

Při setkání s premiérem Nečase se očekává i diskuze na téma jaderné energie, tedy oblasti, kde se názor Česka a Německa rozchází. Německo se totiž rozhodlo z jádra vystoupit, a to zhruba do roku 2022.

„Respektujeme rozhodnutí Čechů využívat jadernou energii,“ uvedla Merkelová. V rozhovoru navíc ocenila, že Česko umožňuje mezinárodním pozorovatelům účast na bezpečnostních zkouškách elektrárny Temelín.

Merkelová se v Praze setká s prezidentem Václavem Klausem. Německý protějšek přivítá premiér Nečas krátce před polednem. Předsedové vlády se pak znovu setkají i odpoledne, kdy vystoupí na půdě právnické fakulty. Po společné přednášce na téma „Budoucí podoba Evropy“ má následovat diskuze, která také zakončí program návštěvy německé političky.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality