Regionální politika v březnu 2012

02.04.2012
Euroskop

Komise: Jednotné programování pro všechny strukturální fondy

Komise: Jednotné programování pro všechny strukturální fondy

Commission staff working document. Elements for a Common Strategic Framework 2014 to 2020 the European Regional Development Fund, the European Social Fund, the Cohesion Fund, the European Agricultural Fund for Rural Development and the European Maritime and Fisheries Fund

Komise 14. 3. 2012 představila „společný strategický rámec (CSF), jímž chce členským státům usnadnit stanovení jasných investičních priorit na období 2014-2020.

Pozadí

Komise zveřejnila v říjnu 2011 legislativní balík týkající se budoucnosti regionální politiky v letech 2014-2020.

Balík obsahuje 8 návrhů nařízení, která upravují a revidují všechny fondy a nástroje, které EU v oblasti regionální politiky využívá. Komise slibuje efektivnější využívání unijních prostředků a představuje nové nástroje, jimiž toho chce dosáhnout (více v příspěvku „Budoucnost regionální politiky v letech 2014-2020, Regionální politika v říjnu 2011).

Klíčové body

Podle Komise budou v dalším programovacím období fondy lépe provázány. Rámec bude obsahovat prioritní oblasti v rámci teritoriální spolupráce jak mezi regiony, tak členskými státy, aby tato spolupráce měla co největší dopad. Rámec samozřejmě obsahuje horizontální priority nediskriminace a rovnosti mužů a žen. Hlavní postupy v rámci jednotlivých tematických cílů se budou soustředit hlavně na investice do oblastí s růstovým potenciálem.

Členské státy tento rámec využijí při uzavírání tzv. smlouvy o partnerství s Komisí, v níž se zaváží plnit cíle růstu a zaměstnanosti v EU do roku 2020. Uzavření této smlouvy se uskuteční podle 5bodového plánu. Cíle budou podporovány nejen prostřednictvím kohezního fondu, ale i ostatních fondů.

Nové prvky CSF:

  • Silnější zaměření na projekt Evropa 2020 a ekonomickou vládu EU, vč. roční analýzy růstu a Paktu pro euro.
  • Jednotlivé postupy fondů budou nahrazeny jedním rámcem pro všechny fondy (ERDF, ESF, Fond soudržnosti, EAFRD a EMFF).

Sporné body

Výbor regionů (CoR) bude první institucí, která se bude k nové strategii Komise vyjadřovat. Výbor požaduje záruku větší flexibility.

CoR nesouhlasí např. s návrhem Komise omezit povinné investiční výdaje několika tematických priorit (více v příspěvku „Budoucnost regionální politiky v letech 2014-2020, Regionální politika v říjnu 2011). Patří mezi ně koncentrace 80 % financí z ERDF v přechodných regionech a 50 % v méně vyspělých regionech, které bude možno investovat do pouhých 3 priorit. Minimálně 25 % a maximálně 52 % (podle vyspělosti regionu) bude muset být alokováno do ESF.

CoR také nesouhlasí s makroekonomickou podmíněností, která penalizuje regiony a města za neschopnost státu dostát svým závazkům.

Předpokládaný další vývoj

Instituce začnou podávat své pozměňovací návrhy k dané problematice. CoR se bude návrhem zabývat 4. 5. 2012. Rámec bude přijat do 3 měsíců od přijetí balíku týkajícího se fondů na roky 2014-2020.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality