Minsk prý chce urovnat diplomatický konflikt s Bruselem

06.04.2012
čtk

Bělorusko pracuje na návratu svých velvyslanců do Varšavy a Bruselu, odkud byli koncem února odvoláni na protest proti vyhlášení sankcí vůči režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Oznámil to ve čtvrtek v Minsku mluvčí běloruského ministerstva zahraničí Andrej Savinych. Podle běloruských médií se brzy do Minsku vrátí i velvyslanci zemí EU. Lukašenko dnes slíbil, že zváží udělení milosti vězněným členům opozice.

Diplomatickou roztržku mezi státy EU a běloruskou vládou vyvolala série sankcí, které Brusel loni a letos vyhlásil na protest proti pronásledování běloruské opozice. Stížnosti na běloruskou justiční praxi vyvolala i poprava dvou údajných atentátníků, kteří podle rozsudku z loňského listopadu při pumovém útoku v minském metru zabili 15 lidí.

Lukašenko včera na setkání s vládními činiteli slíbil, že v blízké budoucnosti zváží udělení milosti těm, kdo o ni žádají.

Za mřížemi je dvanáct členů opozice, považovaných ochránci lidských práv za politické vězně. Mezi nimi jsou i dva bývalí uchazeči o prezidentský post Andrej Sannikav a Mikalaj Statkevič. O milost ale požádal jen Sannikav a opoziční aktivista Dmitrij Bondarenko.

Bělorusko koncem letošního února doporučilo velvyslanci Polska a vedoucí stálé mise EU, aby opustili Minsk. Z Bruselu a z Varšavy zároveň odvolalo své velvyslance. Země EU včetně Česka reagovaly demonstrativním stažením svých velvyslanců z Běloruska. Ještě koncem března minské ministerstvo zahraničí označilo jejich případný návrat za předčasný.

Mluvčí ministerstva Savinych ve čtvrtek ale naznačil, že diplomatická roztržka může brzy skončit. Otázka návratu našich velvyslanců do Varšavy a Bruselu je ve stadiu rozpracování, řekl novinářům.

Agentura BelaPAN zároveň s odvoláním na diplomatické zdroje v Bruselu napsala, že EU chystá návrat svých velvyslanců bezprostředně po Velikonocích. Unijní diplomacii prý chybějí informace z Minsku a kontakty na běloruskou opozici. Kolotoč bojkotů údajně nemá smysl dále roztáčet.

Oficiálně Evropská unie spekulace o ukončení diplomatické roztržky s Minskem nekomentuje. Omezuje se na konstatování, že postup všech unijních zemí v této kauze bude jednotný.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek