Srbsko: Tadić a Nikolić mají stejnou podporu

11.04.2012
Euroskop

Výzkum agentury Faktor plus, který proběhl začátkem dubna, naznačil, že rozdíl mezi současným prezidentem Borisem Tadićem a vůdcem opozice Tomislavem Nikolićem je pouhá desetina procenta.

Tadič, který 5. dubna překvapivě rezignoval a spojil tak srbské parlamentní a prezidentské volby v jedno, má podporu 35,8 procent voličů. Předsedu Srbské radikální strany Tomislava Nikoliće, který s Tadićem těsně prohrál i před čtyřmi lety, by volilo 35,7 procent lidí. První kolo prezidentských voleb se bude konat 6. května.

O prezidentský úřad se uchází celkem šest srbských politiků. Na třetím místě by skončil současný vicepremiér, ministr vnitra a předseda Socialistické strany Srbska Ivica Dačić (11,2 procent).

Pětiprocentní podporu mají také šéf srbských liberálů Čedomir Jovanović a bývalý premiér Vojislav Koštunica, který je předsedou Demokratické strany Srbska. Kolem jednoho procenta se pohybuje podpora kandidáta strany Spojené regiony Srbska Zorana Stankoviće.

Radikálové nejsilnější, sestaví vládu?

V parlamentních volbách dává výzkum Faktor plus šanci na vítězství koalici vedené Srbskou radikální stranou (33,4 procenta) zatímco proevropská koalice vedená Demokratickou stranou má 29,4 procenta. Koalici vedenou socialisty podporuje 11,6 procenta lidí.

Srbským premiérem je od roku 2008 uznávaný ekonom Mirko Cvetković, kterého podporuje Demokratická strana, hlavní součást vítězné volební koalice „Za Evropské Srbsko“. Srbskou vládu tvoří kromě ní ještě socialisté a několik menších etnických stran.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek