FT: ECB eurozónu nezachránila. Krize eura je zpátky


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 12. 4. 2012

Trhy jasně ukázaly, co si myslí o výrocích evropských politiků, že nejhorší část krize je již zažehnána. Výnosy z italských a španělských dluhopisů po Velikonocích šplhají do blízkosti úrovně, při které Řecko, Irsko a Portugalsko požádaly o záchranný úvěr.

Finanční trhy zaměřily pozornost na třetí a čtvrtou největší ekonomiku eurozóny, což značí, že nastává jedna z nejnebezpečnějších fází dluhové krize, píše Financial Times.

Především Španělsko se dostává do obtížné situace po té, co trhy vyděsilo oznámení, že země nesplní plánovaný rozpočtový deficit pro letošní rok. Současně se finančníci nestaví kladně ani k oznámeným úsporným opatřením, které mohou zpomalit hospodářství a roznítit sociální nepokoje. Výnosy ze španělských dluhopisů dosáhly v úterý poprvé od listopadu 6 procent.

Trhy se probudily

Snížení úroků z italských a španělských dluhopisů na začátku roku bylo způsobeno do značné míry tím, že Evropská centrální banka poskytla bankám asi miliardu eur. Investoři se podle Financial Times obávají, že trhy po té, co v prvních měsících nového roku přivíraly oči nad problémy eurozóny, se probudily a začaly potíže vnímat.

Trhy nyní začínají podle prestižního deníku přehodnocovat dopad uvolňování likvidity Evropskou centrální bankou známé pod zkratkou LTRO. „Představa, že LTRO vyřeší všechny problémy, byla prostě chybná, říká šéf globálních hodnocení z Legal & General Investment Management Nick Griffiths. „Bylo to záchranné lano pro trhy, které jim dalo čas k nadechnutí, ale neudělalo nic pro změnu podstatných věcí, dodal.

Banky a stát jsou na sobě stále závislejší

Poskytnutí nízkoúročených tříletých úvěrů bankám přineslo silný efekt, protože pro banky se staly domácí transakce potencionálně velmi lukrativní, píše Financial Times. Evropská centrální banka poskytla bankám finance úročené jedním procentem, z kterých mohli finančníci získat při investici do domácích dluhopisů mnohem vyšší výnosy.

Italské a španělské banky příležitosti využily a opravdu nakoupily státní dluhopisy ve velkých objemech. Nicméně někteří analytici i v tom vidí důvody k obavám. LTRO podle posílila vzájemnou závislost mezi bankami a státem, protože banky nyní vlastní ještě více státních dluhopisů. K jejich nákupu je patrně vedl předpoklad, že pokud by stát zbankrotoval, dostanou se do problémů v každém případě.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality