Italská vláda sníží podporu fotovoltaik o 35 procent

12.04.2012
čtk

Italští spotřebitelé solární elektřiny zaplatí jejím producentům méně peněz. Vláda Maria Montiho totiž sníží dotace v tomto sektoru zhruba o 35 procent. Podporu dalších obnovitelných zdrojů elektřiny omezí o 10-15 procent, a celkově se tak vysoce nákladná podpora obnovitelných zdrojů sníží o tři miliardy eur ročně (75 miliard korun).

Vláda chce snížit břemeno, jímž podpora alternativní energie doléhá na domácnosti a průmyslové podniky v době klesající ekonomiky a nutnosti všeobecných úspor. Spotřebitelé elektřiny doplácejí na obnovitelné zdroje v podobě vyšších výkupních cen.

Vláda odhadla, že letos do října objem pobídek pro fotovoltaiku dosáhne šesti miliard eur, což je úroveň, s níž se počítalo až v roce 2016. Do roku 2020 by mohla stát tato podpora asi 11 miliard eur ročně, což při rozprostření programu na 15-20 let znamená úhrnné náklady více než 150 miliard eur.

Fotovoltaický gigant musí zvolnit

Itálie zavedla v roce 2007 pro provozovatele solárních elektráren štědré pobídky na úkor spotřebitelů a stala se díky tomu druhým největším světovým trhem fotovoltaických zařízení po Německu. Instalovaná kapacita solárních elektráren v Itálii se loni zvýšila na zhruba 3000 megawattů z asi 1000 megawattů na konci roku 2010. Letos by měla podle asociace podnikatelů ve fotovoltaice stoupnout o dalších více než 2000 megawattů.

Pobídky a subvence pro provozovatele solárních elektráren už prudce snížila řada evropských zemí včetně Španělska, Německa a České republiky. Evropa si uvědomila, že v době dluhové krize a nové ekonomické recese si nemůže tak vysokou podporu zdaleka nejdražšího komerčního zdroje elektřiny dovolit. To spolu s propadem cen fotovoltaických zařízení v důsledku nástupu čínských výrobců vedlo ke krizi odvětví, kde v posledních měsících hlásí bankrot či problémy jeden výrobce za druhým.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek