MMF: Nebezpečím je nejen státní, ale i soukromý dluh

12.04.2012
Euroskop

Většinu pozornosti zabírá v aktuálních ekonomických diskuzích státní zadlužení. Mezinárodní měnový fond (MMF) ale ve Světovém ekonomickém výhledu (Word Economic Outlook) varuje, že přinejmenším stejně nebezpečné je vysoké zadlužení domácností.

Evropská unie i evropské státy trvají na tom, že je nezbytné snížit státní dluhy. Podle Financial Times však mnohem častěji přivedl státy na okraj katastrofy předlužený soukromý sektor. Stalo se tak v případě Islandu, Irska i Španělska, kde veřejný dluh byl relativně nízký, zatímco soukromé zadlužení uniklo kontrole a úvěry domácností bobtnaly.

Navyšování množství úvěrů v ekonomice, které vede k nárůstu cen nemovitostí, podle zjištění analytiků MMF způsobuje hlubší a dlouhodobější recesi než ekonomický propad, kterému nepředcházel růst úvěrování. Předlužené domácnosti dramaticky snižují spotřebu a následně razantně klesá výroba i zaměstnanost. V zemích, kde domácnosti netíží vysoké dluhy, oproti tomu podle výzkumu MMF produkce a zaměstnanost stagnuje.

Politici proto podle Financial Times stojí před zásadním úkolem vhodně řešit oddlužení domácností. Pokud státy nemají prostor k podpoře hospodářství fiskální expanzí, musejí alespoň snížit dopad soukromého oddlužování na ekonomický růst, píše prestižní deník. Programy na oddlužení domácností urychlí ekonomickou obnovu, avšak mohou oslabit bankovní systém. Evropa proto bude muset zvažovat i restrukturalizaci bankovních dluhů, píše Financial Times.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek