Německá exministryně podá ústavní stížnost proti fiskálnímu paktu

13.04.2012
Euroskop

Bývalá německá ministryně spravedlnosti Herta Däubler-Gmelinová ve čtvrtek oznámila, že podá ústavní stížnost proti tzv. fiskálnímu paktu a trvalému záchrannému fondu eurozóny ESM.

Německá kancléřka Angela Merkelová se bude muset opět potýkat s těžkostmi ve vlastní zemi kvůli politice na řešení dluhové krize v eurozóně. Občanský spolek sdružující například organizaci „Více demokracie (Mehr Demokratie) nebo Svobodní voliči (Freie Wähler) oznámil, že pokud vláda neuspořádá k fiskálnímu paktu a trvalému záchrannému fondu ESM referendum, podá stížnost k ústavnímu soudu. Iniciativu zastupuje bývalá ministryně spravedlnosti Herta Däubler-Gmelinová a právník Christoph Degenhart.

Pokud bude schválen fiskální pakt a trvalý záchranný fond, budou rozpočtové a kontrolní pravomoci Bundestagu podle bývalé ministryně ve vládě sociálnědemokratického premiéra Schrödera neúnosně ořezány. Däubler-Gmelinová kritizuje i to, že není stanovený jasný limit, nad který nemohou jít německé závazky ve fondu ESM.

Vůči fiskálnímu paktu má bývalá ministryně dvě výhrady. „První je to, že smlouva nemůže být vypovězena, říká Däubler-Gmelinová. „Druhou výtkou je skutečnost, že Evropská komise a Rada získají dalekosáhlé kontrolní pravomoci, aniž by byl zapojen Evropský parlament a národní zákonodárné sbory, dodává. V Evropě podle ní nemohou rozhodovat jen vládní elity, ale musí být demokratická.

Herta Däubler-Gmelinová byla spolkovou ministryní spravedlnosti mezi lety 1998 a 2002. V roce 2002 ztratila důvěru premiéra po té, co její sporné výroky připodobňující zahraniční politiku amerického prezidenta George W. Bushe k nacistickému Německu, vyvolaly zahraničně-politický rozruch.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek