Evropští piráti v Praze dohodli společnou kampaň do Bruselu

16.04.2012
čtk

V Praze se o víkendu sešli zástupci evropských stran. Během společné debaty se dohodli na tom, že připraví společný program a kampaň pro volby do Evropského parlamentu v roce 2014.

Program by mohl být základem jednotnějšího postupu evropských Pirátů, musí ho ale ještě potvrdit strany v jednotlivých zemích, řekl místopředseda českých Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Členové pirátských stran z více než 25 zemí se v české metropoli sešli na mezinárodní konferenci. Kromě volby nového vedení světového sdružení řešili především to, jak se po vzoru švédských a německých kolegů více prosadit v politice a uspět ve volbách.

Mezinárodní unie pirátských stran také do svých řad přijala mimo jiné chorvatskou a řeckou pirátskou stranu. O členství žádají mimo jiné i slovenští Piráti, rozhodne o nich ale až online hlasování zástupců organizace.

Piráti usilují o změny v otázce duševního vlastnictví

Budeme koordinovat kampaň, začneme pracovat na společném jádru programu, který budeme sdílet po celé Evropě, řekl Ferjenčík. Shoda je podle něj také v tom, že v případě úspěchu ve volbách do EP v něm pirátské strany založí vlastní skupinu.

Účastníci konference podle Ferjenčíka dospěli také k závěru, že budou prosazovat větší transparentnost státu a větší účast občanů na rozhodování. Klíčovým bodem jejich programu je reforma konceptu duševního vlastnictví a vůbec změna přístupu k využívání informačních technologií vůči občanům.

Úspěch strany v Německu

Německá pirátská strana po nedávných úspěších v zemských volbách v Berlíně a v Sársku stoupá v oblibě u voličů, jak informoval Euroskop. Podle jednoho z posledních celostátních průzkumů útočí na hranici deseti procent, podle jiné ankety ji Piráti už dokonce překonali. Pokud strana uspěje v nadcházejících zemských volbách ve Šlesvicku-Holštýnsku a v Severním Porýní-Vestfálsku, připouštějí politologové, že má reálnou šanci dostat se příští rok i do německého parlamentu.

Pirátské strany vznikají od roku 2006 po vzoru švédských Pirátů, kterým se podařilo získat dvě místa v Evropském parlamentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek