Fico na návštěvě Prahy: Plánujeme spojení ČD Cargo se slovenskou stranou

20.04.2012
Euroskop

Slovenský premiér Robert Fico přijel na návštěvu České republiky. V diskuzi s českým předsedou vlády Petrem Nečasem se na přetřes dostala jak témata vzájemné spolupráce v oblasti energetiky, tak role obou zemí v Evropské unii.

Fico zvolil Prahu již tradičně za místo své první zahraniční návštěvy po zvolení do čela slovenského kabinetu. Máme vynikající úroveň vzájemných vztahů, na které nemá vliv stranické zabarvení jednotlivých vlády, uvedl po jednání šéfů vlád Nečas.

Premiéři se během schůzky věnovali především česko-slovenským vztahům a budoucí spolupráci. Konkrétní plány se rýsují v oblasti plynárenského průmyslu, kdy Fico připustil možný vstup českého investora do tohoto odvětví na Slovensko.

O Slovenský plynárenský průmysl se zajímá český finančník Petr Kellner a jeho skupina PPF. Právě ta má totiž zásadní podíl v Energetickém a průmyslovém holdingu, jehož by taková investice na Slovensku velmi zajímala. Pokud by k transakci v budoucnu došlo, jednalo by se o největší českou investici za hranicemi.

ČD Cargo ve spojení se sousedy

Projektem, který si zaslouží pozornost, je i spojení české a slovenské nákladní železniční dopravy.Intenzivně jsme otevřeli spojení ČD Cargo a jeho slovenské obdoby do společného podniku. Jsme připraveni mluvit o společném československém, nebo slovenskočeském, jak chcete, podniku, nechal se slyšet Fico.

O spojení národních dopravců se mluvilo už v roce 2008. O tři roky později oznámila česká firma plán koupit 66 procent akcií slovenského dopravce. Takový plán by měl zlepšit pozici železniční nákladní dopravy obou zemí v evropské konkurenci.

Fico: České názory v Bruselu respektujeme

Nemáme zájem hledat rozdíly v evropských zájmech, řekl Fico k evropské politice. Slovenský ministerský předseda popřel, že by jeho vláda jakkoliv kritizovala postoj Česka k fiskálnímu paktu. Rozdílný pohled na fiskální smlouvu nás nemůže stavět proti sobě. Je to suverénní rozhodnutí suverénní vlády, dodal slovenský premiér.

Ministerské předsedy spojuje názor na evropskou politiku na podporu volného trhu, kterou Fico i Nečas nepovažují za ideální a rádi by se v Bruselu zasadili o její zlepšení vstříc středoevropským státům.

Výročí samostatnosti si připomenou vlády společně

Premiéři se během jednání věnovali také blížícímu se 20. výročí samostatnosti obou států. Fico v té souvislosti zmínil záměr, který počítá s tím, že v rámci oslav společně zasednou česká a slovenská vláda.

Nečas a Fico se znovu setkají už v příštím týdnu, kdy se setkají ve Varšavě s kolegy z V4.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek