Unie uvažuje o vzniku funkce nového lídra

20.04.2012
Euroskop

Do čela sedmadvacítky možná usedne nový lídr. Někteří ministři zahraničí totiž chtějí v život uvést myšlenku, aby se spojily role šéfů Evropské komise a Rady.

Podle zdroje EUobserver by měl mít nový šéf větší moc, než má dnes Herman van Rompuy nebo José Barroso. Nová funkce by se měla zároveň vyznačovat výraznější legitimitou, protože volba by závisela na zástupcích Evropského parlamentu.

Ve hře je také varianta, že vstupem nového šéfa do Bruselu by se změnila práce eurokomisařů. Stále by platilo, že každý členský stát má v Komisi svého zástupce. Někteří z nich by ale měli na starosti několik oblastí, ostatní by fungovali jako komisaři bez portfeje.

Nový evropský lídr by mimo jiné předsedal Radě pro obecné záležitosti (GAC), na které se každý měsíc scházejí evropští ministři, aby řešili aktuální témata unijní politiky.

Problémem ale zůstává, jak by se nová role ukotvila v unijní legislativě. Pravděpodobně by to totiž znamenalo další změnu Lisabonské smlouva. Podle některých expertů by ale k tak radikálnímu zásahu nemuselo dojít. Navíc znovu otevírat stěžejní právní materiál EU se nechce v současné chvíli asi nikomu.

Budoucnost vedení sedmadvacítky řeší expertní skupina, kterou sestavil německý ministr zahraničí Guido Westerwelle.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek