Barroso se nechystá kvůli dění na Ukrajině jet na fotbalové ME

02.05.2012
čtk

Šéf Evropské komise José Barroso neplánuje vzhledem k současné politické situaci na Ukrajině jet na mistrovství Evropy ve fotbale. Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí před tím německým politikům vzkázal, že by v případě bojkotu šampionátu oživili metody z dob studené války. Reagoval tak na zprávu týdeníku Der Spiegel, podle které německá kancléřka Angela Merkelová zvažuje, že pokud nebude vězněná expremiérka Julija Tymošenková propuštěna, doporučí svým ministrům, aby na fotbal na Ukrajinu nejezdili.

Doufám, že jde jen o mediální kachnu, řekl mluvčí ministerstva zahraničí Oleh Vološyn. Nechci vůbec pomýšlet na to, že by němečtí státníci byli schopni oživit metody studené války a ze sportu udělat rukojmí politiky, dodal.

Polsko od bojkotu šampionátu zrazuje

Evropský fotbalový šampionát začne 8. června. Ukrajina ho pořádá společně s Polskem, jehož politici dění na východě bedlivě sledují a na porušování demokratických principů jsou velice citliví. Varšava ale bojkot nepovažuje za dobré řešení.

Snažíme se o její propuštění, ale hrozit bojkotem Eura je podle našeho názoru neporozumění. Sama Julija Tymošenková žádá, aby pomoc pro ni nepoškodila zájmy Ukrajiny, prohlásil mluvčí polského ministerstva zahraničí Marcin Bosacki. Dodal, že případ expremiérky by neměl být s fotbalovým šampionátem spojován. Podle Bosackého Varšava již jasně Kyjevu sdělila, že proces a léčbu Tymošenkové neschvaluje.

Předseda Evropské komise Barroso v současnosti nemá v úmyslu navštívit Ukrajinu nebo se zúčastnit jakýchkoliv akcí na Ukrajině, řekla dnes jeho mluvčí. Dodala, že současné dění na Ukrajině dělá Bruselu starosti.

Tymošenková si odpykává sedmiletý trest za to, že v roce 2009 podepsala pro Ukrajinu údajně nevýhodnou smlouvu o dodávkách ruského plynu. Západ rozsudek kritizuje jako politicky motivovaný, podezřívá prezidenta Viktora Janukovyče a jeho lidi, že se snaží justici využívat k likvidaci oponentů.

UEFA volbu Ukrajiny hájí

To, že Ukrajina získala pořadatelství evropského fotbalového šampionátu, o víkendu znovu obhajoval šéf UEFA Michel Platini. To jsme ho Ukrajině neměli dávat, protože tam není všechno tak stabilizované jako v západoevropských demokraciích? To není žádné řešení, řekl v sobotním vydání německého deníku Die Welt. Připomněl, že Ukrajina se spoluorganizátorem fotbalového svátku stala v dubnu 2007 a v prosinci Tymošenková usedla do premiérského křesla.

Ani předseda německého olympijského svazu (DOSB) Thomas Bach nevidí smysl v bojkotech sportovních událostí. V minulosti se ukázaly jako nesmyslné a neúspěšné, řekl. Připomněl, že po bojkotu letní olympiády v Moskvě nebyl z Afghánistánu stažen jediný sovětský voják.

Evropané odříkají i středoevropský summit

Evropští politici kvůli věznění Tymošenkové odříkají účast na 18. středoevropském summitu, který se uskuteční v květnu v Jaltě. Kyjev podle AFP potvrdil, že nepřicestuje nejméně pět prezidentů. Nepřijede německý prezident Joachim Gauck, cestu z politických důvodů zrušil také Václav Klaus. Nepřijedou ani prezidenti Itálie, Rakouska a Slovinska, ti mají podle svých mluvčích jiný program. Rakouský prezident cestu do Jalty odřeknul prý už před dvěma týdny. Summitu se každoročně účastní asi dvacítka prezidentů.

Podle ukrajinského ministerstva zahraničí nad účastí váhá také estonský prezident, zřejmě se rovněž summitu nezúčastní. Mluvčí úřadu Vološyn odmítl spojovat případ Tymošenkové a jednání v Jaltě. Není důvod za tím hledat nějaký protest, řekl. Žádné vysvětlení, proč hlavy států nepřijedou, ale neposkytl. Vološyn nicméně dodal, že deset prezidentů slíbilo přicestovat a další čtyři se pravděpodobně zúčastní.

Na Krym například dorazí slovenský prezident Ivan Gašparovič. Považujeme za důležité se sousedem mluvit, a také proto nerušíme cestu na Jaltu, cituje portál sme.sk mluvčího slovenského prezidenta Marka Trubače.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek