Venizelos: Členství Řecka v eurozóně ohrožují volby


Marie Bydžovská, Euroskop, 3.5. 2012

Bývalý řecký ministr financí a šéf Socialistické strany Evangelos Venizelos v rozhovoru pro britský deník The Guardian připouští, že výsledky parlamentních voleb plánovaných na neděli 6. května mohou ohrozit členství Řecka v eurozóně. Průzkumy preferencí svědčí o tom, že mezi Řeky roste popularita protievropských a extremistických stran.

Nedělní volby jsou podle Evangelose Venizelose nejkritičtějším okamžikem v řecké historii od pádu vojenské junty v roce 1974. „Bitva bude rozhodnuta za několik dní…Řekové budou muset dát jasnou odpověď na otázku, zda chtějí sledovat proevropský kurz, což je bezpečné a zodpovědné, nebo něco jiného, řekl exministr.

Vývoj v Řecku nemusí být racionální

Pokud zvolí „něco jiného bude to podle něj znamenat, že země, která spustila dluhovou krizi eurozóny, se odkloní od reforem, které mají modernizovat skomírající řeckou ekonomiku.

Exministr Venizelos v rozhovoru přiznává obavy z budoucího vývoje země. „Existují některá nepochopení, která mě zneklidňují. Například to, že ať se stane cokoliv, v eurozóně se udržíme, řekl pro list The Guardian.

„Evropa a eurozóna nemají žádný racionální důvod, tlačit Řecko pryč z eurozóny. Avšak toto je systém, na kterém se podílí mnoho stran, mnoho států, mnoho vlád a mnoho voličů a v kterém může dojít k událostem, které nejsou racionálně kontrolovatelné, řekl Venizelos.

Řekové se přiklánějí k radikálům

Výzkumy preferencí politických stran ukazují, že tradiční mainstreamové politické strany, které podporují záchranný balíček EU a Mezinárodního měnového fondu (MMF), ztrácejí voliče. Uvězněni v nekončící hospodářské recesi, která trvá již pátým rokem, jsou Řekové stále náchylnější k tomu, dát své hlasy ve volbách populistickým a extrémním stranám, včetně neonacistické Chrysi Avgi (Zlatý úsvit).

Drakonické škrty, nové daně a rekordně vysoká nezaměstnanost se odrazily na popularitě celého politického spektra, preference Socialistické strany Pasok však byly postiženy nejtvrději. Volební průzkumy, které podle zákona musely být ukončeny 20. dubna, ukazují, že strana, která před propuknutím dluhové krize v roce 2009 zvítězila a vstoupila do vlády, získá pouze 18 procent voličů.

Podle průzkumů obdrží dvě hlavní politické strany (vedle Pasoku pravicová Nová demokracie, které průzkumy přičítají 24 procent hlasů) méně než polovinu hlasů. Před třemi lety to bylo asi 80 procent. Voliči namísto nich preferují radikální strany z pravého i levého politického spektra.

Zlatý úsvit požaduje vystěhování imigrantů

Nejhlubší vrásky dělá současným politikům neonacistická strana Zlatý úsvit, která získává stále více příznivců a podle odhadů by mohla získat 5 procent hlasů. Strana útočí na protiimigrantské nálady a mimo jiné volá i po okamžitém odsunu všech přistěhovalců.

Na žebříčku předvolebních preferencí šplhají i další strany, které se otevřeně staví proti opatřením schváleným v záchranném balíčku EU a MMF. Do parlamentu by se mohli dostat pravicoví Nezávislí Řekové (9 procent hlasů) nebo dvě nové konzervativní strany Demokratické aliance a Akce.

Ještě silnější postavení získává radikální levice. Do parlamentu pravděpodobně prorazí Komunisté, socialistická koalice Syriza a nová strana Demokratická levice.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality